Ministerie van Defensie

Rondleiding 'Bronbeek het landgoed'

Datum: 30 juni 2010 Tijdstip: 14.00 - 16.30 uur Locatie: Museum Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Rondleiding landgoed Bronbeek bij monument Birma Siam Spoorweg. In de rondleiding staat de geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek centraal. Aansluitend zien en horen de deelnemers in een diapresentatie met gesproken toelichting over alle bijzonderheden van deze voormalige buitenplaats en zijn bewoners.

Bronbeek is omstreeks 1820 aangelegd als particuliere buitenplaats in de Arnhemse Veluwezoom. Koning Willem III kocht het buiten in 1854 en schonk het vijf jaar later aan de Staat der Nederlanden. Hij stelde daarbij als voorwaarde dat de staat op het terrein een Koloniaal Militair Invalidenhuis zou bouwen. Zo gebeurde het en dit tehuis ging open in 1863.

Rondwandeling

Tijdens een rondwandeling licht een gids onder meer toe hoe de inwoners van het tehuis een eeuw lang een agrarisch bedrijf op het landgoed in stand hielden. De deelnemers worden opmerkzaam gemaakt op oude bomen, de bronnen en watervallen, de tuinbeelden en de bekende plantenkalender. Ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog worden belicht.

Presentatie

Na de wandeling brengt de spreker binnen met dia's de vroegere situatie op het landgoed in beeld.

Reserveren

Reserveren is noodzakelijk, tel. (026) 376 35 55. Deelname is gratis.