Gemeente Ermelo


Educatieve Grondwatermeter

Grondwatermeter Woensdagmiddag 30 juni wordt aan de rand van de Groevenbeekse heide een educatieve grondwatermeter geopend. Wethouder Verhagen en heemraad Van der Hoek gaan de grondwatermeter op feestelijke wijze onthullen. De gemeente Ermelo en Waterschap Veluwe gaan in op het belang van de educatieve grondwatermeter en de maatregelen die zij nemen rondom water en verdroging.

Water in de peiling
Met de educatieve grondwatermeter wordt bovengronds zichtbaar gemaakt hoe diep het grondwater staat. Geeft de meter groen aan, dan is dat het beste voor de natuur. Wanneer het grondwater langere tijd in het gele of rode gebied staat, is dat te laag voor planten en dieren. De educatieve grondwatermeter geeft inzicht in de problematiek van verdroging en de gevolgen hiervan voor de natuur. In Nederland staan meer dan 100 grondwatermeters.

Verdroging
Op veel plaatsen op en langs de randen van de Veluwe is het grondwaterpeil gedaald. Daar is sprake van verdroging. Planten zijn afhankelijk van de diepte van het grondwater, als het grondwater te diep wegzakt, ontstaat er een tekort voor bepaalde planten en dieren. Verdroging heeft tot gevolg dat sommige planten verdwijnen.

Waterplan
Waterschap Veluwe en de gemeente Ermelo proberen samen de verdroging te bestrijden. In het waterplan is de gezamenlijke visie op water door de gemeente en het waterschap vastgelegd. Het waterplan is een pakket van maatregelen en oplossingen voor het waterbeheer voor nu en in de toekomst.

Adopteren
Bij de grondwatermeter is een lespakket voor basisscholen ontwikkeld. Deze zomer gaat de gemeente de mogelijkheid onderzoeken of schoolklassen interesse hebben om de grondwatermeter te willen adopteren. Een school die de grondwatermeter adopteert kan hier bijvoorbeeld een speciale les aan wijden en geregeld de waterstand bijhouden.

Informatie
Voor meer informatie over de grondwatermeter kunt u contact opnemen met de heer Elko (E.) Huizing van de gemeente Ermelo.