Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 29 juni 2010 - Minister Klink bezoekt Petten

Minister Klink bezoekt Petten
Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezoekt woensdag 30 juni 2010 het expertisecentrum voor nucleaire technologie NRG in Petten. Hier zal hij zich door diverse deskundigen laten voorlichten over de rol die Nederland speelt op de internationale markt voor medische isotopen en de noodzaak om de nieuwe onderzoeksreactor PALLAS te realiseren.

NRG is exploitant van de Hoge Flux Reactor (HFR), die wordt gebruikt voor nucleair energieonderzoek en de productie van medische isotopen. Een van de ambities van NRG is om de HFR te vervangen door een nieuwe reactor: PALLAS.

Met PALLAS behoudt Nederland zijn kennispositie op het gebied van nucleaire technologie (denk aan de verduurzaming van kernenergie) en waarborgt het - samen met een kleine groep andere landen - voorzieningszekerheid op de Europese en internationale markt van radioactieve geneesmiddelen.

Gemiddeld worden er wereldwijd 24.000 patiënten per dag met isotopen uit Petten behandeld. NRG is daarmee de op één na grootste producent ter wereld. Isotopen worden onder meer ingezet voor het stellen van diagnoses (scans), bij (kanker)therapie en pijnbestrijding.

Een van de sprekers woensdag is Fred Verzijlbergen, voorzitter van de uitleggen waarom reactorisotopen nu en in de toekomst essentieel zijn voor de gezondheidszorg.


---