Gemeente Achtkarspelen


Rechts voorrang op kruisingen Turfloane

Vanaf woensdag 30 juni zal in het gebied rondom de Turfloane in Augustinusga een maximumsnelheid van 60 km/u gaan gelden. Daarvoor worden 60 km zoneborden geplaatst aan de buitenkanten van dit gebied. Het verkeersbesluit heeft op 10 mei 2010 al in de Feanster gestaan. Met plaatsing van de borden is gewacht tot het moment dat de kruisingen Reaskuorre en It Langfal/Warmoltsstrjitte, Turfloane zijn ingericht als gelijkwaardige kruising.

Beleid van de gemeente
De raad heeft al in 2001 besloten om van de meeste wegen in het buitengebied op den duur 60 km-wegen te maken. Vanwege dit besluit is in de afgelopen tijd op verschillende wegen en in verschillende gebieden al een maximum snelheid ingesteld van 60 km/u.

Hele gebied 60 km-zone
Nu is ook dit gebied als 60 km-zone aangewezen. De meeste wegen in dit gebied voldoen al aan de criteria voor 60 km-wegen. Ze zijn smal. Alleen bedoeld en nodig voor bestemmingsverkeer. Verder hebben de meeste wegen ook een recreatieve functie of een functie voor schoolfietsverkeer. Allemaal redenen om in dit gebied niet te snel te rijden. Het gaat om de volgende wegen buiten de bebouwde kom:
· Vierhuisterweg

· Turfloane

· Warmoltsstrjitte

· Feartswâl

· Krúswei

· De Singel

· Wopkeloane

· Reaskuorre

· Legeloane

· Pypkewei

· It Noard

· Efterwei
(Op It Noard, de Pypkewei en een deel van de Turfloane gold al eerder een snelheid van 60 km/u).

Uitzondering
Voor de Rysloane, It Kleasterbreed/De Kromelle en de Hamsterpein blijft voorlopig een maximum snelheid gelden van 80 km/u. Deze wegen zijn vrij breed en langs deze wegen ligt een vrijliggend fietspad. Ook It Langfal valt niet binnen het 60 km-gebied.