Gemeente Zoetermeer

Nieuwe brug verbetert fietsvoorzieningen

ontwerp brug Nieuwe Driemanspolder
Fietsliefhebbers krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om nog gemakkelijker regionale fietsroutes te rijden. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad namelijk om
1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van een fiets- en voetgangersbrug over de N469 en de RandstadRail.

De provincie Zuid-Holland en het Europese Fonds Ruimtelijke Ontwikkeling (EFRO) hebben hiervoor inmiddels al subsidie verleend.

Met de ontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder naar een gebied voor natuur, recreatie en waterberging ontstaat een aaneengesloten groengebied aan de noordwestzijde van Zoetermeer. De nieuwe brug verbindt het Westerpark met de Nieuwe Driemanspolder en vormt zo een belangrijke schakel in diverse regionale fietsverbindingen.

De gemeente heeft vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven onder architecten voor een ontwerp van de brug. De winnaar is de architect Syb van Breda in samenwerking met Techconsult. Zij hebben de opdracht gekregen het ontwerp van de brug uit te werken en de kosten verder inzichtelijk te maken.

Hoewel de brug de Randstadrail en de N469 moet overspannen, is deze door de lange, flauw stijgende aanloop goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De lantaarnpalen krijgen zonnepanelen en voorzien daarom zelf in hun energiebehoefte. Het project past daarom goed in Duurzaam Zoetermeer.

De gemeenteraad heeft in juli 2008 al ingestemd met het vragen van subsidie voor de aanleg van deze brug. De provincie Zuid-Holland heeft dit voorjaar een bedrag van 3,5 miljoen euro uit het fietspadenplan ter beschikking gesteld en het EFRO zegde onlangs een bedrag van 2 miljoen euro toe. De gemeenteraad wordt nu gevraagd om 1,5 miljoen euro beschikbaar te stellen. Naar verwachting bespreekt de raad dit voorstel in september.