Gemeente Bolsward


Nieuws
30-06-10

Gemeenteraden kiezen naam nieuwe gemeente

`Denkt u mee over de naam van de nieuwe gemeente?'. Dat was de vraag van de vijf gemeenteraden begin dit jaar aan alle inwoners van de fusiegemeenten. Inwoners werden door hun raad opgeroepen een suggestie te doen voor de nieuwe gemeentenaam. Gisteravond maakten de vijf gemeenteraden een keuze uit de suggesties. Op deze manier zijn er vijf namen (vanuit iedere gemeente één) ontstaan, waarop de inwoners tijdens de consultatieronde in november kunnen stemmen. De consultatieronde is tijdens de verkiezingen in november.

De naam die uit de consultatieronde komt, wordt als advies voorgedragen aan de nieuwe gemeenteraad. Uiteindelijk is het aan de nieuwe raad om een definitieve keuze te maken voor de gemeentenaam.

De volgende namen zijn door de vijf gemeenteraden aandragen:

Bolsward: Súdwest Fryslân

Nijefurd: Súdwest Fryslân

Sneek: Sneek Súdwest Fryslân

Wûnseradiel: Súdwest Fryslân

Wymbritseradiel: Súdwest Fryslân

Vijf gemeenten

De gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel gaan in 2011 op in een nieuwe gemeente. Deze heeft de voorlopige naam Súdwest Fryslân gekregen. Het is uiteindelijk aan de nieuwe gemeenteraad om te besluiten of de naam Súdwest Fryslân blijft of dat er gekozen wordt voor een nieuwe naam. Hier nemen de nieuw gekozen raadsleden de voorkeur van de inwoners mee.