Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Aardewerkfragmenten gevonden in Driebergen

Archeologische vondst in Driebergen-Rijsenburg
Het voorheen braakliggende terrein tussen de Griffel, de Lei en de Traaij in het centrum van Driebergen-Rijsenburg was vrijdag 25 juni het decor voor een bijzondere archeologische vondst.

Op het terrein is door Ontwikkelaar Janssen De Jong op 23 en 24 juni een bouwput aangelegd. Deze bouwput trok de aandacht van amateur-archeoloog Ton van Bommel uit Driebergen. Het terrein bevindt zich in de historische kern van Driebergen. De bouwput bood daarmee de mogelijkheid letterlijk een kijkje te nemen in de Driebergse geschiedenis. Ontwikkelaar Janssen De Jong gaf na overleg met gemeentelijk archeoloog Annemarie Luksen aan de lokale amateurarcheologen Ton van Bommel en René Smorenburg de gelegenheid de bouwput te onderzoeken op de aanwezigheid van archeologische vondsten of sporen.

Aardewerkfragmenten van voor onze jaartelling
Het resultaat was verrassend. Tussen de fundamenten van de enkele jaren geleden gesloopte bebouwing van het terrein bevond zich een archeologische vondstlaag. In deze laag zijn veel fragmenten van aardewerken vaatwerk aangetroffen dat gedateerd kan worden in de ijzertijd, tussen 800 en 12 voor Chr. Het vaatwerk bestond voornamelijk uit `huis, tuin en keuken'-potten waarin gekookt werd en waarin voedingsmiddelen werden bewaard. Daarnaast zijn er ijzerbewerkingsslakken aangetroffen. Ook is een grote kuil aangetroffen waarin mogelijk een diepgefundeerde houten paal heeft gestaan.

Een boerenerf uit de ijzertijd (800-12 voor Chr.) De vondsten tonen aan dat op het terrein tusen 800 en 12 voor Chr. een boerenerf is geweest. De boerderijen in deze periode waren in hout opgetrokken. Mogelijk is de houten paal een restant van deze boerderij. Dit is door verstoring van het terrein door de inmiddels gesloopte bebouwing niet meer met zekerheid te zeggen. De vondst is zeer bijzonder omdat het de eerste keer is dat er ijzertijdbewoning is aangetroffen in de historische kern van Driebergen.