Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Wij brengen onze patiënten naar huis

Amsterdam , woensdag 30 Juni 2010

In oktober start het OLVG met een bijzondere nieuwe service. Als patiënten na ontslag uit het ziekenhuis enkele uren gezelschap, begeleiding of hulp nodig hebben, kunnen ze een beroep doen op een vrijwilliger van de Unie van Vrijwilligers (UVV). UVV

Veelal oudere patiënt
Zodra een patiënt uit het OLVG wordt ontslagen, gaat de zorg vaak over op andere instanties zoals zorginstellingen, thuiszorg, mantelzorg of op de patiënt zelf. In de meeste gevallen zijn er familieleden of vrienden aanwezig om de patiënt naar huis of verpleeghuis te begeleiden. Het komt ook regelmatig voor dat de patiënt tijdelijk hulp nodig heeft voordat de volgende zorgverlener de hulp overneemt is. Deze veelal oudere patiënten kunnen dan een beroep doen op deze service.

Enkele uren beschikbaar
De vrijwilliger neemt de rol van een andere zorginstantie niet over en hoeft daarom maar enkele uren beschikbaar te zijn. Afhankelijk van de behoefte van de patiënt kan de vrijwilliger het volgende verzorgen:
* meeluisteren bij de ontslagprocedure en later nog eens de informatie met de patiënt doornemen.

* meerijden met de ambulance of taxi om de stress te verlagen en een praatje te maken.

* bij aankomst in de zorginstelling bij de patiënt blijven totdat de patiënt volledig is opgenomen.

* bij aankomst thuis het huis luchten, de eerste boodschappen doen en een praatje maken totdat thuiszorg of mantelzorg de zorg overneemt.

Vrijwilligers gezocht
Deze week start de UVV met het werven van vrijwilligers. Heeft u enkele uren per week over, meld u dan aan. Kijk voor meer informatie op www.uvvnet.nl/amsterdam of bel met de UVV via telefoonnummer (020) 620 70 68 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur).