Politie Rotterdam Rijnmond

Rotterdam-Rijnmond

115 jaar Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond

Datum publicatie: 30-06-2010 10:12

In de zomer vinden er verschillende evenementen plaats in Rotterdam. Deze evenementen zorgen ook voor een grote trek naar het water. Al 115 jaar zorgt de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond samen met partners voor de veiligheid op en rond het water, zeker ook tijdens deze evenementen. Ter gelegenheid van het 115 jarig bestaan is op woensdag 30 juni een bord onthuld.

Ook het commandovaartuig de P1 wordt ter ondersteuning van het korps bij evenementen als bijvoorbeeld de Tour de France `Grand Depart', Wereld Havendagen en Sail 2010 ingezet. Ter gelegenheid van het 115 jarig bestaan hebben de oudste en jongste medewerker van de Zeehavenpolitie op woensdag 30 juni in het bijzijn van Aad Meijboom (korpschef) en André Vervooren (diensthoofd) op dit vaartuig een bord onthuld.

Geschiedenis
In 1895 werd de Zeehavenpolitie Rotterdam-Rijnmond opgericht, onder de naam `Rivierpolitie'. In eerste instantie kwam de vraag om toezicht door politie van de havenbaronnen. In en om de haventerreinen werd in die tijd veel gestolen. De Rivierpolitie surveilleerde destijds per fiets over de kades. Pas na drie jaar werd de eerste roeiboot aangeschaft. Na de economische ontwikkelingen van de jaren zestig groeide de Rotterdamse haven uit tot een heuse Wereldhaven, de grootste van Europa. Inmiddels is de Zeehavenpolitie één van de oudste gespecialiseerde onderdelen van de Politie Rotterdam-Rijnmond. Met een geavanceerde vloot en door de handen in een te slaan zorgt zij er iedere dag voor dat de haven van Rotterdam veilig blijft.

Note voor de redactie:
Wanneer u meer wilt weten over 115 jaar "Politiewerk in de Haven" of de organisatie vanaf het water bij deze evenementen neem dan contact op met de afdeling perscontacten.