FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV

Bevestiging van een geval van paramyxovirose in een duiventil te HEKELGEM

30/06/2010

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bevestigt dat een uitbraak van paramyxo (of Newcastle disease) werd vastgesteld bij een duivenliefhebber te HEKELGEM (provincie Vlaams Brabant).

Omdat het gaat om een "aangifteplichtige" ziekte, heeft het FAVV in samenwerking met de gemeentelijke overheden alle vereiste maatregelen getroffen (beschermingsgebied van 500 meter, verbod op verzamelingen in het gebied, vaccinatie, ...). Deze maatregelen blijven van kracht gedurende ten minste 21 dagen.

Newcastle disease (ND) is een zeer besmettelijke virusziekte, waar vrijwel alle vogels (wilde en tamme) gevoelig voor zijn. Paramyxo is de mildere vorm van het Newcastle disease bij duiven.
De ziekte wordt veroorzaakt door het ND-virus (een paramyxovirus) waarvan verschillende stammen bestaan. Afhankelijk van de virusstam en de getroffen vogelsoort zijn de ziekteverschijnselen meer of minder ernstig. Voor beroepshouders en vogels die aan verzamelingen deelnemen, is vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Aan hobbyhouders wordt vaccinatie sterk aanbevolen.
Bij zieke dieren besmet met een erg agressieve stam, treden soms zenuwsymptomen en massale sterfte op.

Het is een totaal andere ziekte dan aviaire influenza. Paramyxo wordt veroorzaakt door een virus dat volledig verschillend is van dat van aviaire influenza.
De mens is niet gevoelig voor de ziekte. De consumptie van eieren, vlees van pluimvee en afgeleide producten houdt geen enkel risico in. Er bestaat dus geen gevaar voor de volksgezondheid.

Ons volledig dossier over ND is terug te vinden op de website van het Voedselagentschap: www.favv.be, volg FAVV > Beroepssectoren > Dierlijke productie > Dierengezondheid > Dierziekten > Newcastle Disease