Politiebond ACP

30 juni 2010

Einde bezuinigingen politie in zicht!?

Het kabinet moet stoppen met de bezuinigingen bij de politie. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich gisteren achter dit voorstel van de SP. De ACP is tevreden met dit nieuws. Het is echter nu nog de vraag hoe de minister van Binnenlandse Zaken de uitspraak van de Tweede Kamer gaat invullen.
Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich gisteren, dinsdag 29 juni, achter het voorstel van de SP om te stoppen met de bezuinigingen bij de politie.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich gisteren, dinsdag 29 juni, achter het voorstel van de SP om te stoppen met de bezuinigingen bij de politie.

De ACP heeft steeds gezegd dat verdere bezuinigingen bij de politie onaanvaardbaar zijn. Hiermee komt de veiligheid in ons land immers steeds verder onder druk te staan. Om vooral de politieke partijen duidelijk te maken hoe zorgwekkend de situatie bij de politie is, publiceerde de ACP onder meer op 3 juni een artikel over dit onderwerp. In dit nieuwsartikel stond een inventarisatie van zaken die er debet aan zijn dat de politieorganisatie financieel in zwaar vaarwater is terechtgekomen. De ACP meldde daarin ook dat het uitblijven van politieke besluiten zou kunnen leiden tot een verlies van 2500 tot 4000 arbeidsplaatsen bij de politie. Een banenverlies dat onvermijdelijk ten koste gaat van de veiligheid van zowel collega's als burgers.

Motie SP
Een totaal van bijna 300 miljoen euro aan bezuinigingen op de sector is één van de belangrijkste redenen voor de slechte financiële positie van politie Nederland. Daarom riep de ACP de politiek ook op om kleur te bekennen. Vrijwel alle politieke partijen spraken zich in hun verkiezingsprogramma's en tijdens de debatten voorafgaand aan de verkiezingen uit over de veiligheid in ons land. Daarin leek een meerderheid tegen de bezuinigingen bij de politie te zijn. Nu de Tweede Kamer gisteren heeft ingestemd met de motie van SP'er Van Raak om de voorgenomen bezuinigingen van 192 euro miljoen te stoppen, lijkt de politiek de daad bij het woord te voegen.

Nog geen zekerheid
De oorspronkelijke besluiten over de bezuinigingen binnen de politiesector zijn echter genomen door het kabinet Balkenende IV. Deze besluiten kunnen niet zomaar teruggedraaid worden. Het is een feit dat de nieuwe Tweede Kamer het demissionaire kabinet oproept om de bezuinigingen te stoppen. Maar de vraag is nog wel: kan en wil de demissionaire minister van Binnenlandse Zaken deze motie uitvoeren? Het is dus allerminst zeker dat de bezuinigingen definitief van de baan zijn. Aanstaande vrijdag staat het onderwerp in ieder geval op de agenda van de ministerraad. Pas dan weten we meer over of het kabinet bereid en in staat is de wens van de Tweede Kamer uit te voeren.
---