Stichting Natuur en Milieu

Bio-energie is tijdbom
30 juni 2010 - Het zojuist verschenen rapport van de Brusselse Milieuorganisaties Transport & Environment, Birdlife en het European Environmental Bureau (EEB) wijst op de grote klimaatrisicos die ontstaan door het huidige Europese bio-energiebeleid. Dit komt doordat de Europese Commissie de CO2 reductie door het gebruik van bio-energie veel te rooskleurig uitrekent en twee belangrijke bronnen van CO2 uitstoot negeert. Het rapport is geschreven door onderzoekers van CE Delft en het Oostenrijkse Joanneum Instituut.

Het rapport Bioenergy, a carbon accounting timebomb wijst op twee gevaren. Voor de productie van biobrandstoffen uit landbouwgewassen zijn enorme hoeveelheden landbouwgrond nodig. De Europese Commissie houdt momenteel geen rekening met de broeikasgasuitstoot die wordt veroorzaakt door veranderingen in landgebruik die daardoor ontstaan. Verschillende studies hebben inmiddels laten zien dat door deze veranderingen in landgebruik, vrijwel alle biobrandstoffen uit landbouwgewassen meer broeikasgassen uitstoten dan fossiele brandstoffen. Deze conclusie komt overeen met het rapport Het verborgen klimaateffect van biobrandstoffen dat Natuur en Milieu eerder dit jaar publiceerde.

Het tweede gevaar wordt gevormd door het gebruik van hout als grondstof voor bio-energie. Door het verbranden van hout komt CO2 vrij die in het hout was opgeslagen. Het kan decennia duren voordat deze CO2 uitstoot weer is terugverdient doordat nieuwe bomen de CO2 weer hebben opgenomen. In het geval dat natuurlijke bossen worden gebruikt, wordt de CO2 uitstoot nooit meer terugverdient. Deze vertraging wordt momenteel genegeerd door de Europese Commissie. Daardoor kunnen energiebedrijven bio-energie nog steeds als klimaatneutraal verkopen.

De Nederlandse overheid zet voor het behalen van de klimaatdoelstelling vooralsnog in op het gebruik van biobrandstoffen uit landbouwgewassen in het wegverkeer en het verstoken van hout in kolencentrales.

Publicatiedatum: 30-06-2010