Gemeente Voerendaal


\ 30/6/2010 - De Eikenprocessierups is weer gesignaleerd!

Heerlijk om met dit mooie weer de natuur in te trekken! Geniet zoveel u kunt, maar houd de komende tijd rekening met mogelijke overlast door de Eikenprocessierups.

De Eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van Eikenbomen. Eind april, begin mei komen de rupsen uit. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen grote nesten op de stam. De rupsen gaan 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Van mei tot en met augustus kunnen deze brandharen gezondheidsklachten opleveren.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de Eikenprocessierups zit hem dus in de brandharen. Deze zijn met het blote oog niet te zien. Bij aanraking dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen en kunnen binnen een paar uur klachten veroorzaken. De klachten kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen.
U kunt last krijgen van:

* (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid of een ontsteking van de huid;

* rode, dikke en/of ontstoken ogen;

* een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken, kortademigheid;

* duizeligheid, braken, koorts, een algeheel gevoel van malaise.

Wat te doen bij klachten?
Bent u in aanraking gekomen met de brandharen van de rups, dan is het belangrijk om te voorkomen dat ze zich verder over het lichaam verspreiden. Ga niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband. Spoel huid en ogen schoon met veel lauw water. Houd uw kleding apart en was deze zo mogelijk op 60°C. Kies anders het langste programma.
Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Hebt u last van hevige jeuk, dan kan een zalf op basis van menthol helpen. Bij ernstige klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Problemen voorkomen?

* Bedek hals, armen en benen als u een natuurgebied bezoekt waar de eikenprocessierups voorkomt;

* Ga niet op de grond zitten en vermijd direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes;
* Kinderen komen, als ze spelen en doordat ze dichter bij de grond komen, eerder in aanraking met de brandharen van de eikenprocessierups. Wijs ze op de gevaren en maak ze duidelijk dat ze van de rupsen, nesten en spinsels af moeten blijven;
* Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten bevatten veel brandharen, die door de wind kunnen worden meegevoerd;

* Hebt u eikenbomen met eikenprocessierupsen in uw tuin, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij uw gemeente.

Wat doet de gemeente ?

De gemeente markeert de bomen waarop eikenprocessierupsen zijn gevonden met een rood-wit markeringslint. In straten waar de eikenprocessierups wordt gevonden worden waarschuwingsborden geplaatst. Periodiek worden de rupsen bestreden door ze weg te zuigen, dit gebeurt met behulp van een hoogwerker. Bij deze werkzaamheden kunnen brandharen vrijkomen, u wordt daarom geadviseerd om voldoende afstand te bewaren van de werkzaamheden.

Meer weten?
Kijk ook eens in ons dossiereikenprocessierups van de ggdzl voor handige links en veelgestelde vragen. Vindt u niet wat u zoekt, bel dan met de afdeling Medische Milieukunde van de GGD Zuid Limburg, telefoonnummer 046-8505449 of stuur een mail naar milieu@ggdzl.nl. Voor informatie over bestrijding en anpak van de overlast kunt u contact opnemen met uw gemeente.