Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vereenvoudiging Europees landbouwbeleid stevig op agenda

Nieuwsbericht | 30-06-2010

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid blijvend op de agenda van de Europese landbouwministers gezet. Minister Verburg presenteerde namens 22 lidstaten een plan waarin de Europese Commissie gevraagd wordt om permanent vereenvoudiging van de regels en richtlijnen voor te stellen. "We moeten niet alleen nu vereenvoudigingen doorvoeren voor de periode tot 2013, maar we moeten er ook voor zorgen dat bij de hervorming van het Europees landbouwbeleid ná 2013 de administratieve lasten voor boeren en bedrijven én overheden minder worden. Vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid moet een leidend principe zijn."

Enige tijd geleden hebben de gezamenlijke EU-lidstaten 39 voorstellen gepresenteerd voor vereenvoudiging van het Europees landbouwbeleid. Daarvan heeft de Europese Commissie er een aantal overgenomen. Verburg vindt dat mooi, maar nog niet genoeg: "De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen afgewezen omdat die politiek lastig liggen. Ik vind dat deze voorstellen wel behandeld moeten worden en zonodig aan de landbouwministers moeten worden voorgelegd."

Daarnaast stelt de minister voor om ook bij de hervormingsplannen voor het landbouwbeleid ná 2013 vereenvoudiging hoog op de agenda te zetten. Het kan makkelijker, eenvoudiger en beter zonder dat getornd wordt aan een gelijk speelveld voor de ondernemers. Verburg: "Je kunt bijvoorbeeld, voordat de controles worden uitgevoerd, eerst een risico-beoordeling maken en vooral die bedrijven met een hoog risico controleren. De boer is geen boekhouder en dat moeten we ook niet van hem willen maken."
Boer loopt met koeien op de weg (fotografie: Diewertje Komen)