Erick van Egeraat wint internationale competitie voor Dynamo stadion in Moskou 30/06/2010 10:57

PR Newswire

ROTTERDAM, Nederland, June 30, 2010 /PRNewswire/ -- Erick van Egeraat heeft de eerste prijs gewonnen in de besloten internationale ontwerpcompetitie voor VTB Arena Park in Moskou. De competitie werd gehouden op initiatief van de VTB Bank. Het 300.000 m2 grote VTB Arena Park is een van de grootste projecten die de komende jaren in Rusland worden ontwikkeld. VTB Bank investeert ongeveer EUR 500 miljoen in het grootschalige project.

VTB Arena Park omvat de herontwikkeling van het stadion van voetbalclub Dynamo Moscow en het omliggende park. Erick van Egeraat tekende een modern multifunctioneel sport- en cultureel complex dat een belangrijke rol zal spelen in de verdere ontwikkeling van de omgeving. Erick van Egeraat's 300.000 m2 multifunctionele complex wordt ontwikkeld op een terrein van 116.000 m2 en bestaat onder andere uit een stadion voor Dynamo Moscow met 45.000 zitplaatsen, een sporthal met 10.000 zitplaatsen, een winkelcentrum, restaurants, parkeerfaciliteiten en overige voorzieningen.

Erick van Egeraat en zijn Russische partner Mikhail Posokhin (Mosproekt-2) stelden voor deze competitie een team van Russische en internationaal gerenommeerde consultants samen, bestaande uit Bollinger + Grohmann structural engineers, Amsterdam ArenA Advisory, Artec acoustic consultants en Illuminator lighting consultants. Erick van Egeraat's ontwerp werd op maandag verkozen uit vijf internationale deelnemers, waaronder NPS Tchoban Voss met gmp von Gerkan Marg und Partner, STD development met Interstudio, ABD met Perkins Eastman International, en Mosproekt 4 met Populous.

De jury, onder leiding van de burgemeester van Moskou Yuri Luzhkov, VTB-voorzitter Andrei Kostin en de Russische minister van Cultuur Alexander Avdeev, koos unaniem voor het ontwerp van Erick van Egeraat. Zij prees dit ontwerp vooral vanwege het 'alles-onder-één-dak' concept, waarbij een multifunctionele mix van sport- en culturele faciliteiten geconcentreerd zijn binnen en onder het huidige stadion.

Andere kernelementen van het winnende ontwerp zijn:


- behoud van historische elementen

- self supporting business model

- behoud en uitbreiding van het omliggende park

- volledig in lijn met FIFA richtlijnen

- transferium

"De jury benadrukte dat ons ontwerp het enige ontwerp was dat aan alle gestelde eisen voldoet én het park en de monumentale gebouwen intact laat," zegt Erick van Egeraat. "Het stadionterrein heeft een rijke historie, dat moet je respecteren. Tegelijkertijd loop je hier tegen alle mogelijke problemen aan die inherent zijn aan een stad. Daarom hebben we een ontwerp voorgesteld dat recht doet aan de historie en context van het Dynamo stadion en het Petrovski Park, en dat fungeert als een eigentijds ikoon van de 21e eeuw waar Moskou trots op kan zijn. Het ontwerp brengt diversiteit aan in de omgeving en versterkt de identiteit van het terrein."

Als het ontwerp van Erick van Egeraat eenmaal gerealiseerd is, is VTB Arena Park meer dan ooit een aantrekkelijke bestemming voor iedereen; de mensen die in Moskou wonen en werken en de bezoekers van de stad.

Het stadionterrein

Het Dynamo Moscow stadion (1928) is gelegen in het Petrovsky Park. Het terrein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1782, toen Catherina de Grote er het Petrovski-paleis liet bouwen. Sindsdien zijn er restaurants, terrassen, concertpodia en een bioscoop neergezet, waardoor het park een van de belangrijkste culturele en vrijetijdsbestemmingen van Moskou is geworden. Om in de hedendaagse internationale behoeften te voorzien, en om Rusland's kandidaatschap voor het verzorgen van de FIFA World Cup 2018 te ondersteunen, organiseerden de beheerder van het stadion en VTB in 2010 een ontwerpcompetitie voor de herontwikkeling van het terrein.

http://www.erickvanegeraat.com