Gemeente Zoetermeer

Buytenwegh; een wijk waar je graag woont

kubussen in Buytenwegh
De wijk Buytenwegh moet zich de komende tien à 15 jaar ontwikkelen tot een gewilde wijk waar mensen graag willen gaan en blijven wonen. Om dit voor elkaar te krijgen is een aantal ambities opgesteld waaraan de wijk moet voldoen.

Zo moet de wijk schoon en veilig zijn. Bewoners krijgen kansen en doen mee. Daarnaast moet het woningaanbod goed zijn; iedereen moet kunnen doorgroeien naar een grotere of juist kleinere woning. De bewoners en organisaties die actief zijn in de wijk stellen zelf dat voor een goede wijk ruimte moet zijn voor onderlinge ontmoeting en dat bewoners begrip en respect moeten hebben voor elkaar.

Al deze ambities zijn nu vastgelegd in het wijkontwikkelingsplan Buytenwegh. Eind vorig jaar startte de gemeente en de woningcorporaties Vidomes, Vestia en De Goede Woning met het vormgeven van het wijkontwikkelingsplan voor Buytenwegh. In dit plan staat welke ontwikkelingen voor de wijk en/of buurten nodig zijn om een waardevolle wijk te zijn; nu en in de toekomst.

Om een goed beeld te krijgen en alle ambities op een rij te krijgen zijn verschillende onderzoeken gebruikt. Ook zijn bewoners en organisaties naar hun mening gevraagd. Door huisaan-huis-gesprekken en bewonersavonden werden de belangrijkste thema's voor de wijk zichtbaar. Daarna is gekeken op welke termijn welke thema's worden aangepakt. De wijkontwikkeling is daarna een taak voor gemeente, corporaties en vooral ook de bewoners zelf.

Elke wijk in Zoetermeer moet op termijn een eigen wijkontwikkelingsplan hebben. Dit is een ambitie die voortkomt uit de Stadsvisie 2030 is een van de pijlers van het collegeprogramma van 2010-2014. Momenteel wordt een Wijkontwikkelingsplan voor Meerzicht vormgegeven. Donderdag 10 juni is met bewoners van Meerzicht gekeken wat er in die wijk nodig is om de wijk voor nu en in de toekomst aantrekkelijk te houden. Zodra alle informatie duidelijk is, wordt ook van deze wijk een plan vastgesteld.