Unicef


Inzamelingsactie van fietsen voor asielzoekerskinderen

UNICEF, het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de ANWB zijn een actie gestart om zoveel mogelijk oude (kinder)fietsen in te zamelen. De fietsen zijn bestemd voor kinderen die in een van de asielzoekerscentra in ons land verblijven.

30 juni 2010, Den Haag
Inzamelingsactie van fietsen voor asielzoekerskinderen

Ruim 7.000 kinderen groeien momenteel op in Nederlandse asielzoekerscentra. Vorig jaar onderzocht UNICEF in samenwerking met COA de situatie waarin deze kinderen opgroeien. Uit het onderzoek bleek dat veel kinderen werden belemmerd in hun bewegingsvrijheid en in hun ontwikkeling. Een van de oplossingen daarvoor is om fietsen beschikbaar te stellen voor de kinderen.

Kinderfietsenplan

Als mobiliteitsorganisatie voelde de ANWB zich betrokken bij dit probleem. Samen met UNICEF en het COA is toen het idee ontstaan voor het Kinderfietsenplan. Dat plan moet ervoor zorgen dat straks alle kinderen tussen de 4 en de 18 jaar in de asielzoekerscentra de beschikking hebben over een fiets.

Een fiets geeft kinderen de mogelijkheid om hun omgeving te verkennen, naar een school te gaan buiten het asielzoekerscentrum, vrienden te bezoeken en aan sportclubs deel te nemen.