Gemeente Rotterdam

pilot aantrekken talentvolle architecten succesvol

30 juni 2010 | Bestuursdienst | persbericht

Het Rotterdamse architectenbureau Vitibuck is geselecteerd om het definitief ontwerp te maken van de Toezichtloge in de speeltuin van het toekomstige Dakpark aan de Vierhavensstraat. Dit maakte wethouder Hamit Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed) vandaag bekend. In totaal hebben 70 architecten deelgenomen aan de ontwerpwedstrijd en hun portfolio's ingezonden. De architectenselectie is een eerste pilot van het uitvoeringsprogramma van de gemeentelijke Architectuurnota. Wethouder Hamit Karakus: "Wij willen het Rotterdamse architectuurklimaat stimuleren en beginnende of vernieuwende architecten een kans geven zich te profileren in dé architectuurstad van Nederland".

Een belangrijke pijler van het architectuurbeleid is het behouden en stimuleren van ontwerptalent in Rotterdam. De gemeente stimuleert dat ook particuliere opdrachtgevers kiezen voor deze selectiewijze en daarmee meer kansen bieden aan het talent dat deze stad rijk is. De pilot sluit goed aan op de doelstelling van het stadsbestuur: meer ruimte voor talent en ondernemen.

Vitibuck - Cityloge

Een jury (bestaande uit toekomstige gebruikers, deskundigen op het gebied van stedenbouw en duurzaam bouwen en onafhankelijke architecten) heeft uit de 70 inzendingen drie kandidaten ( Eklund_Terbeek Rotterdam en Flat Architects Amsterdam) geselecteerd die een schetsontwerp mochten maken. De jury heeft Vitibuck geselecteerd voor het definitief ontwerp van de Toezichtloge. Het bureau heeft volgens de jury een aansprekend ontwerp weten te combineren met een functioneel gebouw dat past bij de doelgroep. Het gebouw is duurzaam ontworpen en past goed bij zowel het ontwerp voor de speeltuin als het gehele dakpark.

Dakpark Rotterdam

Op een voormalig rangeerterrein aan de Vierhavensstraat in Delfshaven komt het Dakpark Rotterdam. Een bijzondere combinatie van een multifunctioneel gebouw met onder andere een winkelboulevard en daar bovenop een wijkpark. In het 8 ha grote park komt onder andere een speeltuin met daarin de Toezichtloge. De loge is het eerste onderkomen van het Dakpark.

Bijlage:


- ontwerp Vitibuck - Cityloge


- ontwerp Flat Architects - Legologe


- ontwerp Eklund_Terbeek