Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Marktpartijen

Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer drs R. Knoop OPTA/AM/2010/201917 070 315 3587 Datum Onderwerp Bijlage 29 juni 2010 10.0251.23 Vragen n.a.v. verzoek tijdelijk besluit 1 Marktanalyse Breedband

Geachte heer, mevrouw,

Op 7 juni 2010 heeft het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) een verzoek ontvangen van Bird & Bird, namens BBned N.V. en Tele2 Nederland B.V. (hierna: B&T) om, op grond van artikel 6b.3 Tw, met spoed een tijdelijk besluit (hierna: spoedbesluit) te nemen. Concreet verzoeken zij om ondergrensregulering (een minimumtarief) op te leggen in de markt voor Wholesale Breedband Toegang Hoge Kwaliteit (hierna: WBT HK). Deze marktpartijen zijn namelijk van mening dat KPN op dit moment te lage prijzen hanteert op een deel van deze wholesalemarkt. Zij vrezen hierdoor uit deze markt te worden gedrukt.

Het college heeft in de aanloop naar de behandeling van het verzoek een vragenbrief gestuurd naar B&T en KPN. Graag wil het college ook andere marktpartijen de gelegenheid geven om hun zienswijze kenbaar te maken. Als aanleiding voor het onderhavige verzoek noemt B&T onder meer een concrete kortingsactie van KPN voor haar aanbod van WBT HK over koper (hierna: WBT-actie1). Daarom is het college met name geïnteresseerd in de mening van marktpartijen die WBT HK afnemen.

Deze marktpartijen hebben tot uiterlijk 13 juli 2010 om, indien zij dit wensen, hun zienswijze in te brengen. Het college heeft in bijlage 1 van deze brief ter indicatie een aantal vragen geformuleerd waar marktpartijen op kunnen reageren. Vanzelfsprekend kunnen marktpartijen ook andere of verdergaande informatie aanleveren. Het college is met name geïnteresseerd in de mening van partijen over de WBT-actie van KPN en de situatie die hiermee ontstaat in de markt. Graag ontvangt het college zowel een vertrouwelijke als een openbare versie van de zienswijzen (in ieder geval per e- mail aan Breedband-MA@opta.nl). Partijen kunnen het eerder genoemde verzoek van B&T opvragen bij het college. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de in het briefhoofd vermelde contactpersoon.


1 WBA ZM ATM actie, http://www.kpnwholesale.com/templates/dispatcher.asp?page_id=1936, 17-03-2010.





Het verzoek van B&T kan eventueel een wijziging tot gevolg hebben van het Marktanalysebesluit Wholesale breedbandtoegang van 19 december 2008. Meerdere marktpartijen hebben beroep aangetekend tegen dit besluit en deze zaak ligt nog ter beoordeling bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Gelet op dit gegeven zal het college bij de behandeling van het verzoek het verdere verloop van de beroepsprocedure nauwlettend in acht nemen.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,

Plv. hoofd afdeling Markten
ir. M.G.J. Meijers





Bijlage 1: Vragen aan marktpartijen

I. Gewijzigde marktomstandigheden
De mogelijkheid bestaat dat het college, naar aanleiding van de door B&T aangedragen en nog aan te dragen informatie, tot de conclusie komt dat sprake is van gewijzigde marktomstandigheden die het nemen van een vervroegd marktanalysebesluit rechtvaardigen. Overigens wijst het college erop dat niet elke wijziging in marktomstandigheden dit rechtvaardigt. Immers, in de prospectieve analyse van de marktanalysebesluiten van het college wordt al rekening gehouden met mogelijk wijzigende omstandigheden in de markt.

B&T heeft aangegeven dat KPN met haar huidige kortingen van WBT HK dusdanig lage prijzen hanteert dat concurrenten deze niet op basis van MDF-access kunnen repliceren. Hierdoor vreest B&T op oneigenlijke wijze uit de markt te worden gedrukt, waardoor KPN de enige aanbieder van WBT HK dreigt te worden. B&T geeft aan dat zich daarmee een situatie voordoet die OPTA ten tijde van het WBT-besluit niet heeft voorzien. Dit is volgens B&T een argument voor de invoering van een minimumtarief (ondergrens) voor WBT HK.

In onder andere het verweerschrift2 van het marktanalysebesluit WBT (hierna: WBT-besluit) geeft het college aan hoe de ND-5-toets in het ULL-besluit het geconstateerde risico op marge-uitholling tussen MDF-access en downstreamdiensten, zoals WBT HK over koper, tegengaat.


1. Ziet u in dit licht een nieuwe marktomstandigheid in de zaak die B&T aandraagt?
2. Bent u van mening dat de ND-5-toets in het ULL-besluit voldoet om marge-uitholling tussen MDF-access en WBT HK te voorkomen?

3. Bent u van mening dat KPN met deze kortingsacties roofprijzen hanteert op de markt voor WBT HK? Graag zoveel mogelijk kwantitatief onderbouwen.
4. In welke mate verwacht u als wholesale afnemer van WBT HK gebruik te gaan maken van de WBT-actie van KPN? Zal dit ten koste gaan van uw afname van WBT HK bij BBned en/of Tele2? Graag zowel in procenten als nominale aantallen.
5. Hoeveel procent van uw bestaande contracten, voor de afname van WBT HK bij BBned en/of Tele2, loopt af in de periode dat de kortingsactie van KPN loopt (dus voor medio mei 2011)? Voor welke tijdsduur bent u eventueel bereid om een contract bij KPN af te sluiten tegen haar huidige actietarieven?

II. Verzoek tot ondergrensregulering
6. Indien het college een risico op marge-uitholling en/of roofprijzen constateert dient hij dit te remediëren op een passende wijze. Dat betekent ondermeer dat het college voor een zo licht mogelijke maatregel dient te kiezen. Is er volgens u een alternatieve maatregel dan ondergrensregulering om het risico op marge-uitholling en/of roofprijzen te remediëren? Bijvoorbeeld door een andere invulling/toepassing van ND-5 of een aanpassing of afschaffing


2 Verweerschrift marktanalysebesluit wholesale breedbandtoegang (WBT), randnr 10.2.76, 14 augustus 2009.





van de gedragsregels inzake wholesale tariefdifferentiatie (ND-1 t/m ND-4). Gaarne toelichten.

III. Spoedeisendheid
Artikel 6b.3 Tw geeft aan dat sprake dient te zijn van uitzonderlijke omstandigheden. Het CBb heeft in de Wanadoo zaak3 aangegeven dat het college dient te beoordelen of het verzoek van de aanvrager dringende problemen betreft. Het college dient derhalve, bij het verzoek van partijen om wijziging van het WBT-besluit middels een spoedbesluit, te toetsen aan deze norm. 7. Is het mogelijk/aannemelijk dat uw bedrijf als gevolg van deze WBT-actie binnen één jaar geen WBT HK meer zal afnemen van BBned en/of Tele2? 8. Hoe aannemelijk is het dat uw bedrijf na afloop van de WBT-actie, wanneer KPN haar tarieven voor WBT HK evt. op haar `oude (hogere) niveau' hanteert, weer overstapt naar BBned en/of Tele2? Welke factoren spelen een rol bij deze keuze? 9. Kunt u aangeven welke uitzonderlijke omstandigheden of dringende problemen een spoedbesluit met invoering van ondergrensregulering rechtvaardigen, c.q. waarom aan de voorwaarden van artikel 6b.3 Tw is voldaan dan wel niet is voldaan in de voorliggende zaak? Voor welke periode zou de tijdelijke ondergrensregulering moeten worden ingevoerd?4


3 LJN/BBB 15300, 27 april 2005.

4 Artikel 6b.3 Tw geeft als maximale termijn 26 weken.