Politie Haaglanden

Persberichten 30 juni

Haaglanden, 30-06-2010

Man aangehouden na dollemansrit

Den Haag Een 31-jarige Hagenaar werd dinsdag 29 juni om 20.05 uur aangehouden op de Spreeuwenlaan. De man reed kort daarvoor als bestuurder van een personenauto op de Kranenburgweg toen hij een stopteken kreeg van twee agenten. De man stopte even, maar ging er daarna met enorm hoge snelheid vandoor. De agenten gingen er in hun surveillance wagen achteraan, maar gezien de hoge onverantwoorde snelheid waarmee de man er vandoor ging, raakten zij hem even kwijt. Omstanders wisten de agenten aan te wijzen waar de man reed en al snel kon hij worden klemgereden. Hij moest een blaastest afleggen en is hierop aangehouden en meegenomen naar een politiebureau. Aan het bureau blies hij nogmaals en de uitkomst was 355 ugl. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal en een rijverbod voor drie uren. Hij kreeg ook enkele verbalen voor het niet stoppen voor de politie gevaarlijk rijgedrag en geen richting aangeven. Tijdens controle op het bureau bleek bovendien dat hij nog twaalf bekeuringen moest betalen voor een totaal van 1567,52. Hij heeft dit bedrag voldaan.

Veelpleger opnieuw in de fout

Den Haag Personeel van een supermarkt aan de Ambachtsgaarde betrapte dinsdagmiddag 29 juni rond 15.30 uur een 57-jarige Hagenaar die probeerde huidverzorgingsproducten met een totale waarde van bijna 80 euro te stelen. Tegen gewaarschuwde politiemensen verklaarde de man bij een buurman een schuld te hebben van dertig euro. De verzorgingsproducten wilde hij naar eigen zeggen aan prostituees verkopen zodat hij zijn schuld kon aflossen. De Hagenaar is geen onbekende van de politie: hij heeft al 61 antecedenten voor diefstal en zat twee jaar vast in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). De Hagenaar werd aangehouden en kreeg tevens een winkelverbod opgelegd. Hij wordt donderdag 1 juli voorgeleid. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een enorme impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Lekkage verraadt hennepkwekerij

Den Haag/Loosduinen Dankzij een melding over wateroverlast bij een woning aan de Leharstraat ontdekten politiemensen dinsdagavond 29 juni rond 22.30 uur een hennepkwekerij. Een buurtbewoner had niet alleen de politie gewaarschuwd, maar ook de eigenaar van de woning. Bij aankomst zagen de agenten vanaf de tweede etage water naar buiten lekken. Ook liep er water onder de voordeur door. Samen met de inmiddels gearriveerde bewoner, een 45-jarige Hagenaar, betraden de agenten het pand. Al direct bij binnenkomst roken zij een sterke wietlucht. Bij het afsluiten van de waterleiding zag een van de agenten een zak wiet in de meterkast staan. Op de tweede etage troffen de agenten even later een hennepkwekerij aan met zon 120 planten. De bewoner verklaarde de kwekerij pas een week of drie te hebben, als reden hiervoor gaf hij financiële problemen op. De Hagenaar is aangehouden.

Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt, dan vragen wij nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Aanrijding tussen scootmobiel en tram

Den Haag/Loosduinen Bij een aanrijding op de Oude Haagweg tussen een scootmobiel en een tram raakte dinsdagmiddag 29 juni rond 14.55 uur een 67-jarige Haagse zwaargewond. De vrouw kwam op haar scootmobiel vanaf de Groen van Prinstererlaan aanrijden en stak de rijbaan van de Oude Haagweg over. Hierbij werd zij aangereden door de tram, waardoor zij ernstig hoofdletsel opliep. Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Op de plaats van het ongeval hebben politiemensen direct een groot aantal getuigen gehoord. De Technische Ongevallen Dienst (TOD) van Politie Haaglanden doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De toestand van de Haagse is zorgelijk.

Zoon aangehouden na mishandeling moeder

Den Haag Familieproblemen leidden er dinsdag 29 juni omstreeks 16.00 uur toe dat een 20-jarige Hagenaar in een woning in het centrum van Den Haag zijn moeder bedreigde en verwondde met een mes. De vrouw raakte gewond aan haar hand en haar voet, maar hoefde hiervoor niet behandeld te worden. De jongeman is voor verhoor overgebracht naar het bureau en werd daar ingesloten.

Geen echte liefde

Den Haag Praten met een andere jongen maakte dinsdag 29 juni omstreeks 17.30 uur een 19-jarige Haagse jongen zo boos dat hij zijn 15-jarige vriendin diverse klappen op haar hoofd gaf. Toen de verdachte hoorde dat zij in de tram in gesprek met een ander was, vroeg hij haar terug naar school te komen. Op de Hooftskade trok hij haar uit tram en sloeg haar meerdere keren hard op het hoofd. Het meisje deed aangifte en de jongen werd aangehouden.

Mooi weer: zakkenrollers actief

Den Haag Bij de politie meldden zich dinsdag 29 juni twee slachtoffers van zakkenrollerij. Beiden waren in de binnenstad van hun persoonlijke bezittingen gerold. Met het mooie weer in het vooruitzicht adviseert de politie om zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen naar drukke plaatsen zoals de stad, de markt of het strand. Bewaar uw portemonnee dicht tegen uw lichaam en laat niet iedereen zien dat u bijvoorbeeld een dure camera of mobiele telefoon bij u heeft.

Vrouwen bedreigen beveiligingsmedewerkers

Leidschendam Drie inwoonsters uit Leidschendam zorgden dinsdag 29 juni om 13.15 uur voor veel ophef in het winkelcentrum Leidsenhage. Een 55-jarige vrouw kreeg een meningsverschil met een verkoopster van een kledingzaak. Toen de verkoopster werd verzocht om buiten de winkel de zaak op te lossen belde zij uit voorzorg de bedrijfsbeveiliging. Medewerkers van de beveiliging vorderden dat de 55-jarige vrouw de winkel verliet. Zij voldeed hier aanvankelijk aan, maar kwam korte tijd later weer terug en bedreigde daarbij het beveiligingspersoneel, schopte hen en sloeg hen met een sleutelbos. De vrouw werd aangehouden. Een 43-jarige vrouw probeerde de 55-jarige te ontzetten. Ook een 54-jarige vrouw bemoeide zich met de aanhouding en bedreigde het beveiligingspersoneel. Hierop werden ook deze twee vrouwen aangehouden. Zij werden ingesloten en gehoord in het politiebureau. De politie maakte proces-verbaal op ter zake mishandeling, bedreiging en belemmering. Zij kregen alle drie een collectief winkelverbod en zijn een jaar niet welkom in het winkelcentrum Leidsenhage.

Te hoge snelheid verraadt dronken bestuurder

Voorburg Politieagenten zagen woensdag 30 juni om 03.00 uur een automobilist met hoge snelheid over de Monseigneur van Steelaan rijden. Toen zij hem daarop aanspreken, bleek dat de man (43 jaar) teveel had gedronken. Hij blies 490 ugl. Aangezien het de vierde keer binnen vijf jaar was dat de bestuurder vanwege rijden onder invloed werd aangehouden, vorderden de agenten zijn rijbewijs in.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Grote hulpverleningsactie bij ernstig ongeval

Den Hoorn Diverse hulpverleningsvoertuigen van brandweer, GGD en politie Haaglanden kwamen dinsdag 29 juni om 08.30 uur in actie bij een gecompliceerd ongeval op Rijksweg A4. Bij het ongeval waren meerdere voertuigen betrokken en raakten enkele personen gewond. De GGD vervoerde twee slachtoffers (18 en 24 jaar) naar het ziekenhuis. Om 11.30 uur werd de Rijksweg weer vrijgegeven. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. Van één bestuurder, een 24-jarige man uit Den Haag, werd het rijbewijs ingevorderd.

Controleactie in Westlandse wateren

De Lier De politie en het Hoogheemraadschap controleerden dinsdag 29 juni tussen 08.00 en 15.00 uur het recreatieverkeer in Madestein en de Foppepolder. Hierbij werden enkele processen-verbaal opgemaakt wegens wet en regelgeving aangaande het recreatieverkeer. Brugspringers werden gesommeerd hun heil elders te zoeken. Enkelen kregen na herhaalde waarschuwingen alsnog een proces-verbaal. Gedurende het zomerweer blijft de politie ook actief op het recreatiewater van Westland en Midden Delfland.

Aanrijding auto met fiets

Delft Op de kruising van het Bosboom Toussaintplein met de Voorhofdreef vond dinsdagochtend 29 juni een aanrijding plaats, waarbij een 20-jarige man uit Delft gewond raakte. Rond 10.20 uur wilde de man op zijn fiets de Voorhofdreef oversteken. Een 72-jarige automobilist uit Delft stak op dat moment eveneens de Voorhofdreef over en zag de fietser over het hoofd. Bij de aanrijding kwam de fietser met zijn gezicht op het stuur terecht en raakte enkele tanden kwijt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

Woninginbraak voorkomen dankzij oplettende buren

Delft Dankzij oplettende bewoners van de Jordaniëstraat hielden politieagenten dinsdagmorgen 29 juni een 24-jarige man uit Leeuwarden aan, op verdenking van een poging woninginbraak. Rond 11.15 uur belden verschillende bewoners de politie, omdat een man zich verdacht ophield bij een woning in hun straat. Agenten gingen direct een kijkje nemen. De slotplaat bleek al van de deur van de woning verwijderd te zijn. Bij het zien van de agenten, zette de man het op een lopen. Er ontstond een achtervolging te voet, waarbij de man op de Libanonstraat tegemoetkomende agenten in de armen liep. De Leeuwardenaar werd ingesloten op het politiebureau. De recherche onderzoekt de zaak verder.

Jonge brommerdieven aangehouden

Zoetermeer - Politieagenten hielden woensdagochtend 30 juni twee 16-jarige jongens aan op verdenking van brommerdiefstal. Ze hadden zich in de tuinen van woningen aan het Cadmiumgeel verschanst. Rond 04.45 uur zagen agenten op het Barietgeel drie jongens op één bromfiets rijden. Op het moment dat de jongens de agenten zagen, gooiden zij de bromfiets neer en renden ze weg. Eén blik op de bromfiets leerde dat deze gestolen was; het startmechanisme was compleet verwijderd. Agenten gingen direct in de omgeving op zoek naar de jongens. Twee Zoetermeerders hadden zich - tevergeefs - verstopt in de tuinen en werden aangehouden. De derde jongen werd niet meer gevonden. De jongens zijn ingesloten op een politiebureau. De recherche onderzoekt de zaak.

Gestolen scooter

Zoetermeer Agenten lieten dinsdag 29 juli omstreeks 17.15 uur twee jongens stoppen die op een scooter op de Zegwaartseweg reden. Toen de agenten de scooter controleerden, bleek deze gestolen te zijn. Het kenteken van de scooter behoorde toe aan een snorfiets. De twee 16-jarige Zoetermeerders sloegen meteen op de vlucht. Na een korte achtervolging kon één van de jongens aangehouden worden op de Edisonstraat. De andere jongen werd even later ook aangehouden. Beide jongens werden overgedragen aan de recherche.