Gemeente Haaren


Jongerenwerk in de gemeente Haaren

Edwin en Vincent

De gemeente Haaren gaat in de periode van 1 juli tot en met 31 december 2010 jongerenwerk inzetten.

Door middel van de inzet van het jongerenwerk wil de gemeente zicht krijgen en aansluiting vinden op de leefwereld van jongeren van 12 tot 23 jaar. Dit inzicht wordt gebruikt om later een jeugdbeleid 0 tot 23 jaar te ontwikkelen voor de gehele gemeente.

De gemeente Haaren heeft een duidelijk beeld van de kinderen 0 tot en met 12 jaar. Dit beeld wordt gevoed door professionals die met kinderen werken, en bijvoorbeeld door onderzoeken die bij kinderen worden uitgevoerd. Als jongeren naar het voortgezet onderwijs gaan, doen zij dit in de omliggende gemeenten. Hierdoor heeft de gemeente een minder duidelijk beeld wat er leeft en speelt bij jongeren. De gemeente Haaren wil graag een beeld hebben van behoeften en wensen bij jongeren van 12 tot 23 jaar zodat er in de toekomst een breed jeugdbeleid 0 tot 23 jaar ontwikkeld kan worden. Om zicht te krijgen in de leefwereld, wensen en behoeften van jongeren gaat de gemeente Haaren jongerenwerk inzetten.

Wat gaat het jongerenwerk doen:


· Legt contacten met jongeren.


· Maakt samen met jongeren inzichtelijk wat wensen en behoeften zijn van deze jongeren in de gemeente Haaren.


· Maakt een doelgroepanalyse. Wie zijn deze jongeren, waar gaan ze naar school, bij welke vereniging zijn ze en op welke andere plaatsen zijn jongeren te vinden.


· Daarna wordt een plan van aanpak ontwikkeld dat aansluit op de leefwereld van jongeren en waarin jongereninitiatieven ondersteund worden. Dit plan van aanpak wordt gebruik in het jeugdbeleid.


· Daarnaast gaat het jongerenwerk aan de slag met de Maatschappelijke Stages. Zijn er plekken om maatschappelijke stages uit te oefenen in je eigen dorp? Als dit niet zo is dan gaat de jongerenwerker aan de slag om stageplaatsen te werven.

Het Jongerenwerk stelt zich graag even aan jullie voor:

Mijn naam is Vincent Gil-Toresano en ben inmiddels zo'n 17 jaar werkzaam in het welzijnswerk met tussentijdse uitstapjes naar andere sectoren.

In de eerste jaren ben ik met name in het jongerenwerk werkzaam geweest. Momenteel ben ik werkzaam bij Welzijnsinstelling Partis in de gemeente Sint-Michielsgestel, waar ik verantwoordelijk ben voor diverse projecten waaronder Maatschappelijke Stages.

Vanuit Partis gaan wij voor de gemeente Haaren, van 1 juli t/m 31 december, onderzoek verrichten naar de opzet van het jeugd- en jongerenwerk en de afstemming in de vraag en aanbod binnen de Maatschappelijke Stages. Ik zal me vooral richten op het ontwikkelen van de Maatschappelijke Stages en het uitschrijven van het gehele plan. Daartoe zal ik in de komende tijd contacten leggen met de scholen voor voortgezet onderwijs, vrijwilligers- en niet commerciële organisaties. Mijn collega Edwin Voets zal zich vooral richten op de contacten met jongeren en jongerenorganisaties. Samen zien we in deze opdracht voor de gemeente Haaren een enorme uitdaging.

Hallo, mijn naam is Edwin Voets en ik ben jeugd- en jongerenwerker voor de gemeente Sint Michielsgestel. Vanaf 1 juli ga ik voor de gemeente Haaren een onderzoek verrichten onder de jeugd van deze gemeente.

In de gemeente Sint Michielsgestel ben ik veel te vinden op straat en onder de jongeren tijdens activiteiten. Belangrijk vinden wij dat activiteiten voornamelijk "door en voor" jongeren bedacht en uitgevoerd worden.

Ook het in contact brengen van de jeugd met andere leeftijdsgroepen om zo wederzijds respect op te bouwen is één van onze kernactiviteiten. Wat in de gemeente Sint Michielsgestel zich vooral uit in de activiteiten "Jong ontmoet Oud". Hierin doen jongeren en ouderen samen activiteiten, bijvoorbeeld samen pokeren of biljarten. In Haaren zal ik voornamelijk met jongeren in contact treden, of met verenigingen of andere instellingen die zich met deze doelgroep bezig houden, om allereerst te kijken waar de behoeftes van de jeugd liggen. Ook zal ik gaan onderzoeken wat de jeugd van Haaren doet en waar ze zich in hun vrije tijd mee bezig houden. Van daaruit wil ik ook bekijken wat ze missen of niet missen in de gemeente.

Bij verenigingen en andere partners in het jeugdwerk wil ik vooral kijken wat hun visie is op de jeugd van Haaren en wat zij vinden dat er nodig is in de gemeente aan jeugdbeleid.

Mocht je Edwin of Vincent tegen komen dan kun je dus aangeven wat jij belangrijk vindt in de gemeente voor de doelgroep jongeren.