Ministerie van Defensie

Kruikmos na 100 jaar teruggevonden op Defensieterrein

30 juni 2010, 11.22 uur

Het als uitgestorven beschouwde Kruikmos is na 100 jaar weer teruggevonden op Nederlandse bodem. De ontdekking werd gedaan op het Drentse hoogveenterrein het Witterveld, eigendom van het ministerie van Defensie.

De grond waar het mos groeit is een uit veiligheidsoogpunt niet toegankelijk gebied bij een schietbaan. Wel laten boeren uit de omgeving, in overleg met Defensie, hun koeien erop grazen om de heide open te houden en bosopslag tegen te gaan. Aangezien Kruikmos alleen groeit op oude, verteerde koeienvlaaien in hoogveenterrein, is het Witterveld een ideale leefomgeving voor de plant.

Zeldzaam

Het Kruikmos werd in 1910 bij Uddel op de Veluwe voor het laatst in ons land aangetroffen. De plant was altijd al een zeldzaamheid: er zijn maar 5 vondsten bekend, alle gedaan tussen 1830 en 1910. Hoogveen is in Nederland sterk afgenomen en op de meeste hoogveenterreinen lopen geen koeien meer.

Natuurgebieden

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengen ecologen momenteel de planten en dieren van het Witterveld in kaart. Het terrein maakt onderdeel uit van het Natura 2000-netwerk, dat de belangrijkste natuurgebieden in Europa omvat. Het is een van de 2 terreinen in ons land waar nog zogenoemd `levend hoogveen' voorkomt.

Gedegen

Defensie bezit diverse oefenterreinen in Nederland. Het beheer richt zich enerzijds op het optimaliseren van de trainingsmogelijkheden voor de militairen en anderzijds op het behouden en stimuleren van de veelal unieke flora en fauna in deze gebieden. De opmerkelijke Kruikmosvondst onderstreept de waarde van het gedegen beheer door Defensie.