TenneT


Eerste grensoverschrijdende TSO gaat onder naam TenneT verder

30-06-2010 o Op weg naar één entiteit met een herkenbare toekomstgerichte identiteit
o Naam TenneT past bij internationale onderneming, pay off 'Taking power further'
o Focus onderneming op ontwikkeling Noordwest-Europese markt

Onder de naam TenneT gaat de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur zich de komende jaren richten op de verdere ontwikkeling van de Noordwest-Europese energiemarkt. De nieuwe onderneming, die is ontstaan na de recente overname van het Duitse hoogspanningsnetwerkbedrijf transpower stromübertragungs GmbH, zal zich als sterke Europese speler onder meer gaan focussen op het vergroten van de leveringszekerheid, stabielere prijzen, innovatie en duurzame ontwikkeling in Europa. De onderneming is verantwoordelijk voor ruim 20.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen in een verzorgingsgebied van ruim 35 miljoen mensen. Bij TenneT zijn ongeveer1700 mensen werkzaam. Het hoofdkantoor is gevestigd in Arnhem en er zijn diverse nevenvestigingen verspreid over Nederland en Duitsland.

Internationale strategie
TenneT wordt geleid door een Raad van Bestuur, die onder toezicht staat van een Raad van Commissarissen. Beide raden hebben de afgelopen maanden een internationaal karakter gekregen, om tegemoet te kunnen komen aan de internationale strategie. Mel Kroon, CEO TenneT: "Als eerste grensoverschrijdende Transmission System Operator heeft TenneT als belangrijke taak de verdere ontwikkeling van de Noordwest Europese energiemarkt. Deze strategie past in de ambities waar afgelopen jaren al diverse concrete stappen in zijn genomen in de vorm van internationale projecten en samenwerkingsverbanden. Met TenneT kan effectief gewerkt worden aan noodzakelijke investeringen zoals het ontsluiten van de Noordzee als energiebron en de gewenste ontwikkeling om de powerhub van Europa te worden.

Ontwikkeling naam en huisstijl
Het bedrijf heeft een internationale uitstraling, waarbij herkenbare elementen een bepalende rol spelen. Zo ontstaat een nieuwe identiteit, die enerzijds recht doet aan de schaalgrootte en ambities en anderzijds de core business vertegenwoordigt. Onder de naam TenneT gaat de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur die eenheid uitstralen. Als Pay off is daarbij gekozen voor "Taking power further". In de Europese markt is de naam TenneT bekend en vertrouwd en heeft een internationale uitstraling. Een naam die tevens staat voor innovatie en continuïteit. De nieuwe huisstijl die past bij de Nederlands-Duitse organisatie wordt de komende periode verder uitgewerkt en in de herfst van 2010 gelijktijdig op alle locaties ingevoerd.

Eerste concrete resultaten van samenwerking
Afgelopen periode is de samenwerking tussen TenneT en transpower steeds verder geïntensiveerd. Inmiddels is het eerste gezamenlijke aankooptraject begonnen van een aantal transformatoren voor zowel in Duitsland als Nederland. Door dit gezamenlijke inkopen zijn aanzienlijke financiële voordelen te behalen vanwege schaalvergroting.

Verder zijn er vergevorderde plannen voor gezamenlijke system-operations. Het gezamenlijk inkopen van regel en reservevermogen leidt tot forse besparingen. Doelstelling is om vanaf 2011 tussen de 22 en 27 miljoen euro te besparen en vanaf 2014 ongeveer 40 miljoen per jaar.

In het integratieproces is daarnaast afgesproken om een aantal onderdelen van beide ondernemingen intensiever met elkaar te laten samenwerken. Zo komt er een afdeling die zich met off shore bezighoudt en komt er bundeling van krachten bij alle kabelprojecten. TenneT investeert de komende jaren miljarden in de versterking en uitbreiding van het hoogspanningsnet in beide landen.