Ministerie van Defensie

Hr. Ms. Haarlem onderschept 37 bootvluchtelingen

30 juni 2010, 11.45 uur

Rubberboot met aan boord de illegale migranten die de Spaanse kust probeerden te bereiken. Foto: ministerie van Defensie De Nederlandse mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is dinsdagavond voor de Spaanse kust ingezet om een rubberboot met 37 illegale migranten tegen te houden. Na inspectie en begeleiding van het bootje zijn de vluchtelingen overgedragen aan de Spaanse autoriteiten.

Een Spaans visserij-inspectievaartuig detecteerde het verdachte vaartuig eerder die dag bij het kleine vulkanische eiland Alborán, nabij de straat van Gibraltar. Omdat het bootje zich in het patrouillegebied van de Nederlandse mijnenjager bevond, kreeg deze opdracht het vaartuig te controleren.

Hr. Ms. Haarlem patrouilleert in het gebied voor de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex.

Europese grenscontroles

Frontex is opgericht door de Europese ministerraad in 2004, ter bewaking van de buitengrenzen. De naam is afgeleid van het Franse `frontière extérieures'. De belangrijkste taak van Frontex is het versterken van Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de Koninklijke Marechaussee. Tot 1 juli worden de mijnenjagers Hr. Ms. Maassluis, Hr. Ms. Haarlem en Hr. Ms. Hellevoetsluis ingezet op volle zee tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten zij zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten.