Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Herinrichting Schinveldse Es een feit
Project heeft aandacht voor eeuwenoude schansen en kleiputten

Door uitruiling van gronden en het bij elkaar leggen van alle eigendommen van natuurmonumenten ontstaat er één groot aaneengesloten natuurgebied in Schinveld. Beter bekend als de Schinveldse Es. De landbouwstructuur wordt verbeterd en de kwaliteit van de Schinveldse Bossen wordt versterkt. Het vier miljoen euro kostende project moet over vijf jaar zijn afgerond.

Binnen het project wordt veel aandacht besteed aan de inrichting van het landschap en het aantrekkelijk maken van dit populaire wandelgebied, met aandacht voor de bescherming van eeuwenoude schansen en kleiputten.
Daarnaast wordt ook de kwaliteit van het landschap verbeterd door eigenaren te helpen bij het slopen van hun oude stal en afrastering en de bouw van nieuwe, die meer aangepast zijn aan de omgeving. Maatregelen die overstroming van de Rode Beek in de toekomst moeten voorkomen en Tüddern tegen wateroverlast moeten beschermen, maken eveneens deel uit van deze landinrichting.

Verplaatsing
Het plan geeft nog niet aan waar de huidige eigenaren naar toe worden verplaatst. Daarvoor worden alle eigenaren en gebruikers de komende maanden uitgenodigd om hun wensen kenbaar te maken. Bij de ruiling wordt getracht voor iedereen voordeel te verkrijgen. Een win-win situatie. Percelen dichter bij huis, beter en makkelijker bereikbaar, samenvoegen van verspreid liggende percelen van dezelfde eigenaar, zijn hierin een aantal voorbeelden. Aan de hand van deze wensen wordt de nieuwe eigendomssituatie bepaald. Deze wordt 2011 ter visie gelegd.

Planning en financiering
Begin september wordt het plan ter visie gelegd. Dit plan is het eerste inrichtingsplan dat onder de nieuwe wet Inrichting Landelijk Gebied (WILG) in Limburg is goedgekeurd. Het plan is in te zien in de gemeentehuizen van Onderbanken en Brunssum en het kantoor van Waterschap Roer en Overmaas te Sittard. Het plan en informatie over informatieavonden zijn terug te vinden op de website www.schinveldse-es.nl.

Aan dit plan ging drie jaar van voorbereiding vooraf. De provinciale en rijksbijdrage is drie miljoen eruro. De gemeente Onderbanken en het Waterschap nemen het restant voor een belangrijk deel voor hun rekening. Op 29 juni hebben Gedeputeerde Staten het conceptinrichtingsplan voor herinrichting van het gebied rond de Schinveldse Es vastgesteld.

30-6-2010 10:18