Gemeente Twenterand


Twenterand en provincie Overijssel zetten Essent-gelden in

Extra investeren in de jeugd met `Perspectief'

De gemeente Twenterand en de provincie Overijssel willen de jongeren die problemen ondervinden op school, thuis of bij het zoeken naar een baan een extra steun in de rug bieden. Het college van B en W van Twenterand en Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben daarom deze week, tijdens hun eerste kennismakingsbezoek, besloten om nog dit jaar extra te investeren in de jeugd van Twenterand. Dit gebeurt o.a. via de zogenaamde Eigen kracht methode, als onderdeel van het project `Perspectief'. Hiermee leren jongeren met ondersteuning van gespecialiseerde hulpverleners en familie hun eigen problemen op te lossen.

Perspectief door Eigen kracht

Het bieden van perspectief op een kansrijke toekomst is zeer belangrijk voor een goede deelname van jongeren in de maatschappij. Met het project willen de gemeente en de provincie ongewenst gedrag van jongeren verminderen dan wel in een vroeg stadium voorkomen. Met dit project staat een hulpverlener naast de jongere om samen met hem of haar en familie de problemen op te lossen. Bijvoorbeeld via 1 op 1 gesprekken of groepsactiviteiten. Dit houdt in dat jongeren hun eigen kwaliteiten moeten aanspreken en versterken om zelf hun problemen te benoemen en op te lossen. Naast een beter perspectief voor de jongere, zal het project ook voor de hele samenleving effect hebben. Tenslotte wordt hiermee een impuls gegeven aan het welzijnswerk, de hulpverlening en de overige samenwerkende partijen in het jeugdbeleid in Twenterand. Het project duurt 1,5 jaar en kost 215.000,-- euro. De gemeente draagt hieraan 90.000,-- euro bij en de provincie 125.000,-- euro.

De gemeente Twenterand is al enige jaren zeer actief in het preventief jeugdbeleid. Na de opening van het Centrum voor Jeugd en Gezin dit voorjaar, het bevorderen van samenwerking tussen instellingen (ketenregie) en de invoering van Zorgadviesteams, ziet het college dit project als een volgende stap in de ontwikkeling. Het project past dan ook prima in het nieuwe coalitieakkoord waarin jeugdbeleid en preventie speerpunten zijn.

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim 140 miljoen euro. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de tweede ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de gemeenten. Eind 2009 hebben de provincie en de gemeente Twenterand afspraken gemaakt over onder andere woningbouw, het opknappen van bedrijventerreinen Weitzelpoort en De Sluis en het verbeteren van het woon- en leefklimaat in Vriezenveen Zuidoost.

gedeputeerde-staten

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel bracht op 29 juni een bezoek aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Twenterand.