Unicef


Kinderrechtencollectief biedt Tweede Kamer Tienpuntenplan aan

Het Kinderrechtencollectief heeft gisteren het zogeheten Tienpuntenplan voor Kinderrechten en Jeugdbeleid aangeboden aan de leden van de vaste Commissie voor Jeugd en Gezin in de Tweede Kamer. Het collectief wil dat er een sterkere structuur in de jeugdzorg komt en er meer participatie komt van jongeren bij zaken die hen aangaan.

30 juni 2010

Inspiratie voor de Tweede Kamer: belang van het kind voorop 28 juni 2010
Het Kinderrechtencollectief biedt op dinsdag 29 juni in de Statenpassage van de Tweede Kamer het Tienpuntenplan voor Kinderrechten en Jeugdbeleid aan de leden van vaste Commissie voor Jeugd en Gezin aan. Het roept de Kamerleden op om het Tienpuntenplan als inspiratie te gebruiken en op basis daarvan te zorgen voor een sterkere structuur in de jeugdzorg en de participatie van jongeren bij zaken die hen aangaan. De Kamerleden zijn de volksvertegenwoordigers van alle burgers: dus ook van kinderen en jongeren. Zij zijn dus degenen die ervoor waken dat de rechten van kinderen en jongeren worden gerespecteerd en gewaarborgd. Tijdens de kabinetsformatie en in de partijprogramma's is er nauwelijks aandacht voor de positie van kinderen en jongeren in Nederland. Hoewel het in het algemeen goed gaat met de Nederlandse jeugd, zijn er ook nog vele situaties waarin de positie van kinderen en jongeren verbeterd moet worden. Er is een groeiend aantal kinderen dat in armoede leeft; kinderen wachten op jeugdzorg; er is gebrek aan gekwalificeerde leraren, jeugdpsychiaters en therapeuten; kinderen leven in asielzoekerscentra of ze verblijven hier als 'illegaal'; de capaciteit in de jeugdgezondheidszorg is ontoereikend; kinderen zijn slachtoffer van verwaarlozing en uitbuiting; jongeren vervallen in criminaliteit en worden niet behandeld; er is een tekort aan beschikbare speelruimte; niet alle kinderen hebben gelijke kansen op talentontwikkeling en op een leven in een kindvriendelijke, veilige omgeving waarin zij goed kunnen opgroeien. Kortom, er is nog veel te doen op het gebied van Kinderrechten en Jeugdbeleid. Werk aan de winkel dus voor de leden van de nieuwe Tweede Kamer!
oor het Tienpuntenplan

Het Tienpuntenplan moet als inspiratie dienen. Het collectief - waarvan UNICEF deel uitmaakt - is van mening dat de Kamerleden de volksvertegenwoordigers van alle burgers: dus ook van kinderen en jongeren. De Kamerleden zijn dus degenen die ervoor moeten waken dat de rechten van kinderen en jongeren worden gerespecteerd en gewaarborgd.

Tijdens de kabinetsformatie en in de partijprogramma's is er nauwelijks aandacht voor de positie van kinderen en jongeren in Nederland. Hoewel het in het algemeen goed gaat met de Nederlandse jeugd, zijn er ook nog vele situaties waarin de positie van kinderen en jongeren verbeterd moet worden.

Zo is er een groeiend aantal kinderen dat in armoede leeft; wachten vele kinderen op jeugdzorg, is er een gebrek aan gekwalificeerde leraren, jeugdpsychiaters en therapeuten. Ook zijn er kinderen die leven in asielzoekerscentra of hier als 'illegaal' verblijven. En nog steeds zijn er kinderen slachtoffer van verwaarlozing en uitbuiting. Jongeren vervallen in criminaliteit en worden niet behandeld en er is een tekort aan beschikbare speelruimte. Ook hebben niet alle kinderen gelijke kansen op talentontwikkeling en op een leven in een kindvriendelijke, veilige omgeving waarin zij goed kunnen opgroeien.