Gemeente Almelo

Meer onderzoeken nodig voor definitief besluit toekomstig Stadhuis

30 juni 2010 - Een nieuw Stadhuis naar ontwerp van Meyer en Van Schooten aan de Grote Markt, renovatie van ons huidige Stadhuis of een sobere nieuwbouwvariant? Deze drie opties zijn afgelopen weken nadrukkelijk besproken door de gemeenteraad en het college. Het college stelt de raad nu voor een aantal zaken nader te onderzoeken en bij de behandeling van de begroting van 2011, eind dit jaar, een definitief besluit te nemen over de toekomst van het stadhuis. Op dinsdagavond 6 juli vergadert de raad over het voorstel van het college.

Conclusies
Vorige week dinsdag debatteerde de gemeenteraad over de toekomst van het nieuwe Stadhuis. Op basis van dat debat heeft het college een aantal zaken geconcludeerd. Zo lijkt een meerderheid van de raad op dit moment de voorkeur te hebben voor het renovatiescenario. Zeker gezien de financiële omstandigheden wordt door raadsleden de noodzaak onderschreven om te komen tot een structurele besparing op de huisvestingslasten. Dit vraagt om aanvullend onderzoek naar de financiële en inhoudelijke consequenties en mogelijkheden van renovatie. Maar ook nader onderzoek naar de effecten die dat heeft voor het Binnenstadsplan. Hoe dan ook zal het Binnenstadsplan moeten worden bijgesteld, in het bijzonder de mabnier waarop het Stadhuis daar nu een plek in heeft. Een deel van de raad heeft aangegeven meer inzicht te willen in de optie `sobere nieuwbouwvariant'.

Huidige Stadhuis naar ontwerp J.J.P. Oud
Een meerderheid van de gemeenteraad
is voorstander van renovatie van het
huidige Stadhuis, ontworpen door J.J.P. Oud

Voorstel langs vijf lijnen
Het college stelt de raad nu voor om een proces in te gaan dat gericht is op definitieve besluitvorming tijdens de begrotingsbehandeling in november dit jaar. Dan moet een aantal zaken nader onderzocht zijn. Zo stelt het college een nadere uitwerking van het renovatiescenario voor. De risico's en de definitieve haalbaarheid van renovatie zoals Kleissen en Partners heeft benoemd, moet eveneens nader worden onderzocht. Ook acht het college het wenselijk dieper in te zoomen op de effecten van renovatie op het Binnenstadsplan en de financiële effecten op de begroting. Het college stelt verder voor quickscan te doen naar de mogelijkheden van herontwikkeling van het bestaande Stadhuis - mocht gekozen worden voor nieuwbouw - en de financiële effecten daarvan. Ook moet het Binnenstadsplan nader worden uitgewerkt, waarbij aansprekende voorstellen worden gedaan voor de alternatieve invulling van het plangebied in geval het Stadhuis van Meyer en Van Schooten daar niet wordt gerealiseerd. Een laatste, globaal, onderzoek zou verricht moeten worden naar een substantieel goedkopere nieuwbouwvariant.

Uitkomsten tot nu toe
Uit de uitkomsten tot nu toe blijkt dat renovatie 17 miljoen euro voordeliger is dan nieuwbouw, een structureel voordeel van 1,2 miljoen euro zou opleveren en een verslechtering van de grondexploitatie van het Centrumplan oplevert van 6 miljoen euro. Ook is duidelijk dat een aantal zaken nog om een nader onderzoek vraagt, voordat een definitief besluit genomen kan worden.