Gemeente Hoorn

Gemeenteraad akkoord met Kadernota 2010

Een meerderheid van de Hoornse gemeenteraad ging op dinsdag 29 juli akkoord met de Kadernota 2010. Hierin staan de topprioriteiten van het college van B en W, waaronder de noodzakelijke ombuigingsoperatie, de nieuwe toegangsweg naar de binnenstad en de verbetering van de dienstverlening aan inwoners en ondernemers. Uit de Kadernota 2010 blijkt dat de begroting in 2010 en 2011 nog met een licht positief resultaat afsluit. In de jaren daarna loopt het begrotingstekort snel op tot ongeveer 7 miljoen euro in 2014. Hoe hoog het tekort werkelijk is, hangt af van de vraag hoeveel het Rijk gaat bezuinigen op de jaarlijkse bijdrage aan gemeenten. Eén ding is duidelijk: er moeten keuzes gemaakt worden.

Motie De fractie van de PvdA diende samen met de SP en Hoorns Belang een motie om vlak na het zomerreces al door het college in stelling gebracht te worden voor bespreking van de ombuigingsoperatie. Omdat het college al direct aangaf in de geest van deze motie te zullen handelen, werd de motie niet in stemming gebracht. In september wil het college de eerste bezuinigingsvoorstellen uitwerken en voorleggen aan de raad. De raad kan dan nog kaders stellen en keuzes maken. Alle partijen waarschuwden gisteren dat er moeilijke tijden op komst zijn en maakten van de gelegenheid gebruik om hun eigen politieke prioriteiten te benadrukken.

Topprioriteiten Naast de bezuinigingen door de verwachte korting op de Rijksbijdrage maakt het college ook ruimte voor eigen ambities en nieuw beleid. Onder de topprioriteiten vallen onder andere de nieuwe toegangsweg met tunnel onder het spoor voor een betere bereikbaarheid van de stad, het plan Doorkoersen op Sociale Veiligheid voor meer veiligheid en de verbetering van de dienstverlening aan burgers en ondernemers door deregulering en digitalisering van diensten en producten. Het college wil met de keuzes de lokale economie en werkgelegenheid stimuleren.

Amendement Fractievoorzitter Chris de Meij van de VVD diende samen met de fracties van VOCHoorn, D66, PvdA, SP en Hoorns Belang een amendement over de Gemeenschappelijke Regelingen (GR) in. Gemeenschappelijke Regelingen zijn diensten die gemeenten uit de regio gezamenlijk organiseren en betalen. Voorbeelden zijn de Veiligheidsregio, de GGD en de Milieudienst Westfriesland.

Volgens de indieners van het amendement houden de GR-en in hun begroting nog te weinig rekening met de aanstaande bezuinigingen. Daarom willen de partijen een nullijn hanteren voor het tarief per inwoner. Ook krijgen alle GR-en een bezuinigingsopdracht van 5 tot 10% vanaf 2012. Zij zouden ernaar moeten streven om deze voorstellen in het vierde kwartaal van 2010 voor te leggen aan de deelnemende gemeenten. De fracties van Fractie Tonnaer, CDA, GroenLinks en de Hoornse Senioren Partij stemden tegen het amendement. Het amendement werd door een meerderheid van de raad aangenomen.

Een meerderheid van de raad stemde in met de Kadernota 2010. De fracties van PvdA, GroenLinks, Hoornse Senioren Partij en SP stemden tegen. Hiermee werd de Kadernota 2010 aangenomen.