UMC Utrecht


Nieuwe polikliniek voor hoge bloeddruk

Sinds kort kunnen patiënten met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk terecht bij een speciale polikliniek van het UMC Utrecht. In Nederland krijgt nu nog maar veertig procent van mensen met een hoge bloeddruk de juiste behandeling.

De oorzaak van hoge bloeddruk kan tussen patiënten sterk verschillen, maar de behandeling verloopt vaak via een standaard aanpak. Dat kan beter volgens internist-vasculair geneeskundige Wilko Spiering van het UMC Utrecht. Hij startte de polikliniek voor `gecompliceerde hypertensie'.

Spiering: "Slechts veertig procent van de mensen met een hoge bloeddruk in Nederland wordt goed behandeld. Volgens de richtlijn moet iedereen met een hoge bloeddruk eerst een plaspil krijgen. Maar die werkt lang niet bij iedereen. Vooral niet bij jonge mensen. Dat komt doordat de oorzaak van de hoge bloeddruk nogal verschilt. Een onderschatte oorzaak van hoge bloeddruk is bijvoorbeeld een bepaalde hormoonafwijking, die we hyperaldosteronisme Noemen. Tien procent van de hoge bloeddruk-patiënten blijkt dat te hebben." Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Lees hier het hele artikel.

Ook in Uniek: `Straling mobiele telefoon veilig'

Natuurkundige Jan Lagendijk legt in magazine Uniek uit dat straling van mobiele telefoons niet schadelijk is. "We doen al dertig jaar onderzoek naar de effecten van radiogolven op het lichaam en we hebben nog nooit iets gevonden. Je moet een keer zeggen: het is veilig. Maar de politiek durft die stap niet te zetten." Lees hier het hele artikel.

Kindermishandeling in het UMC Utrecht vaker gemeld

In 2009 hebben medewerkers van het UMC Utrecht meer dan twee keer zo vaak een vermoeden van kindermishandeling gemeld. Dat betekent niet dat er meer kinderen worden mishandeld, maar wel dat medewerkers meer opletten. Alle artsen en verpleegkundigen in het UMC Utrecht die met kinderen te maken hebben, krijgen bijscholing in het signaleren van kindermishandeling. Ook leren ze hoe ze dit met de ouders kunnen bespreken. Het UMC Utrecht werkt samen met vijf andere ziekenhuizen in de provincie Utrecht en het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling aan een betere signalering van kindermishandeling. Lees hier meer.

Magazine Uniek is in pdf-formaat te bekijken of online door te bladeren. Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl.
woensdag 30 juni 2010