Provincie Noord-Holland

Provincie neemt veiligheidsmaatregelen Zuidtangent

30 juni 2010 - Nieuwsartikel

Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van het onderzoeksrapport "verkeersveiligheid Zuidtangent".

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de vrije busbaan van de Zuidtangent een veilige constructie is. Echter, om ook voor de toekomst de veiligheid op peil te houden en zo mogelijk te verbeteren, heeft de provincie naar aanleiding van het onderzoek besloten verschillende maatregelen te nemen. Zo worden in overleg met met betrokken gemeenten verkeerslichten aangepast en het volume van het alarm bij een naderende Zuidtangentbus verhoogd. Daarnaast doet de provincie onderzoek naar verbeteringen op langere termijn.

De provincie Noord-Holland heeft naar aanleiding van enkele ernstige ongevallen in 2009 besloten onderzoek te doen naar de veiligheid van de vrije busbaan van de Zuidtangent. De provincie heeft zich als doel gesteld om het aantal verkeersdoden en slachtoffers terug te dringen.

Hoewel het rapport heeft aangegeven dat de vrije busbaan van de Zuidtangent in principe een veilige constructie is, neemt de provincie Noord-Holland de maatregelen die in het rapport worden voorgesteld grotendeels over, of neemt de voorstellen in onderzoek om zo de veiligheid te verbeteren.

Maatregelen
De provincie Noord-Holland neemt op korte termijn verschillende maatregelen:

* extra borden om te voorkomen dat voetgangers over de busbaan lopen;
* een luider alarm bij een naderende Zuidtangentbus;
* het aanpassen van de verkeerslichten, zodat voetgangers een `tweede' bus minder snel over het hoofd zien;
* buiten de bebouwde kom de oversteekplaatsen voorzien van extra beveiliging door middel van slagbomen;

* het verbeteren van fiets- en looproutes naar de bushalte;
* het plaatsen van hekjes op het perron om te voorkomen dat voetgangers zonder uit te kijken de busbaan oversteken.

Daarnaast onderzoekt de provincie of het mogelijk is om op een aantal plekken in de bebouwde kom de snelheid te verlagen. Ook wordt onderzocht of kleurgebruik op de weg om de verschillende verkeersstromen te scheiden de overzichtelijkheid voor de weggebruikers bevordert. Daarnaast onderzoekt de provincie of het wenselijk en mogelijk is een aantal kruisingen ongelijkvloers te maken.

De maatregelen die de provincie Noord-Holland neemt, worden in samenspraak met de overige wegbeheerders en de vervoerder voorbereid en genomen. De uitvoering van de kortetermijnmaatregelen start na de zomervakantie.

* Veiligheidsrapport Zuidtangent (pdf - 17,31 mb)

Zie het origineel

---