Ministerie van Defensie

Bevoorrader Amsterdam bij Canadese vlootschouw

30 juni 2010, 12.28 uur

Hr. Ms. Amsterdam nam vandaag in Halifax deel aan een indrukwekkende vlootschouw ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Canadese marine. Het schouwspel van 30 marineschepen markeerde het hoogtepunt van de viering. De Britse koningin Elisabeth nam de vlootschouw af. Vlaggenparade op Hr. Ms. Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie

Minister-president Jan Peter Balkenende, minister van Financiën Jan Kees de Jager en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom woonden afgelopen week de start van de festiviteiten in de marinestad bij. Zij bezochten ook de historische locatie Pier 21, waar tussen 1928 en 1971 ruim 1,5 miljoen migranten en militairen voet aan Canadese wal zetten.

Halycon

Het saluutbatterij op de wal bracht een eresaluut aan de schepen. Foto: ministerie van Defensie

Voor Hr. Ms. Amsterdam betekenen de feestelijkheden de afsluiting van een intensief trainingsprogramma ter voorbereiding op inzet in de antipiraterij-missie Atalanta. Ruim 5.000 militairen, 15 marineschepen, 2 onderzeeboten, 10 vliegtuigen en talloze helikopters oefenden de afgelopen 2 weken voor de oostkust van Canada en de Verenigde Staten in de multinationale oefening Halycon RV. De focus lag op het afslaan van dreigingen, het uitvoeren van onderscheppingen en boardingoperaties.