Provincie Flevoland Ondertekening met alle bestuurders

Minder regels en besparing kosten en tijd

Publicatiedatum: 30 juni 2010

De zes Flevolandse gemeenten, het Waterschap en de provincie hebben woensdag 30 juni de bestuursovereenkomst samenwerking Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) ondertekend. Daarmee hebben zij afgesproken hoe zij vanaf 1 oktober samen omgevingsvergunningen gaan verstrekken.

Waar vroeger een reeks aparte vergunningen vereist was, worden deze in een omgevingvergunning efficiënt samengevoegd: één vergunning met één bevoegd gezag en één procedure. Het gaat om bijvoorbeeld bouw- en milieuvergunningen. Maar liefst 26 wetten en regelingen worden samengebracht in de Wabo. Dit bespaart burgers en bedrijven veel geld en zorgt voor minder administratieve rompslomp en een betere dienstverlening. Bovendien kan de aanvraag vanaf 1 oktober digitaal worden ingediend via Omgevingsloket online 2010. Met de
bestuursovereenkomst loopt Flevoland voorop in Nederland met een provinciebrede samenwerking voor de Wabo.

Trots op samenwerking

Gedeputeerde Anne Bliek is trots op de Flevolandse samenwerking: "Wij houden vast aan de oorspronkelijke Wabo-gedachte. De Flevolandse overheden hebben in de samenwerking de bedoeling van de Wabo geborgd: één vergunning met één bevoegd gezag en één procedure. Deze manier van werken bespaart burgers, en bedrijven tijd en geld en zorgt voor minder administratieve rompslomp."

Duidelijkheid bij aanvrager

In veel gevallen is de gemeente bevoegd om omgevingsvergunningen af te geven, voor sommige bedrijven is dat de provincie. Het is de bedoeling dat aanvragers, burgers en bedrijven, hier niet te veel van merken. Zo zijn de leges van provincie en gemeenten op elkaar afgestemd en hebben overheden afgesproken elkaars beleid consequent toe te passen. Wanneer handhaving aan de orde is, wordt deze goed gecoördineerd tussen provincie en gemeente. Zo weten burgers en bedrijven waar ze aan toe zijn. De gemaakte afspraken moeten duidelijkheid geven bij de aanvrager en zorgen voor een betere en efficiënte dienstverlening.