Gemeente Coevorden

kavelverkoop

Gemeente Coevorden versoepelt voorwaarden kavelverkoop

woensdag 30 juni 2010

Kopers van een bouwkavel in de gemeente Coevorden zijn binnenkort niet meer verplicht om zelf minimaal 5 jaar de gekochte kavel te bewonen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om dit zogenoemde anti-speculatiebeding te versoepelen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Om te voorkomen dat kopers van een bouwkavel in de gemeente de bouwgrond of de woning snel weer doorverkochten om zo winst te maken, is destijds het anti-speculatiebeding ingevoerd. Kopers werden hierdoor verplicht om minimaal 5 jaar zelf de kavel te bewonen, voordat deze weer doorverkocht mocht worden. Zo voorkwam de gemeente dat bouwgrond voor prijzen die lager lagen dan de marktconforme prijs werd doorverkocht.

Inmiddels is het minder noodzakelijk om een dergelijk een anti-speculatiebeding in stand te houden door de veranderende toestand op de woningmarkt. Er is nauwelijks nog sprake van winst bij doorverkoop. Wel is de behoefte aan doorstroming op de woningmarkt groter en daaraan kan het (gedeeltelijk) loslaten van de verkoopvoorwaarden een bijdrage leveren, aldus het college van b en w.

Besloten is om de verkoopvoorwaarden in stappen te versoepelen. Vanaf 1 juli 2010 geldt nog een plicht op zelfbewoning tot 4 jaar. Bij de dit jaar vast te stellen grondprijzennota zal de termijn van het zelfbewoningsbeding verder afgebouwd worden.