Siemens

Persbericht

201006. 318

Den Haag, woensdag 30 juni 2010

Siemens introduceert modulaire en universele KNX-dimmodulen van 20 tot 2000 VA

Net als de modulaire KNX-schakelactoren, bieden de nieuwe KNX-dimactoren van Siemens flexibiliteit en efficiëntie. Deze universele dimactoren maken het mogelijk om aan 1 hoofdmodule van 300 of 500 VA meerdere submodules te koppelen van 300, 500 of 1000 VA. Iedere module vormt een dimkanaal. In een willekeurige samenstelling vormen de dimmodules één KNX-dimactor met meerdere kanalen. Door twee modules van 1000 VA te koppelen ontstaat één dimkanaal van 2000 VA. Alle modules, ook die van 1000 VA, zijn slechts 3TE breed en dimmen een belasting vanaf een vermogen van 20 VA.

Men kan maximaal 5 submodules aansluiten op de hoofdmodule. Dat betekent dat er met slechts 1 busdeelnemer 6 dimkanalen te programmeren zijn. Dit bespaart veel programmeertijd en daarmee kosten.

Op de hoofdmodule zijn alle kanalen handmatig te bedienen, wat testmogelijkheden biedt voor tijdens de installatie en inbedrijfstelling. Daarnaast heeft iedere module ook 2 ingangen om conventionele pulsdrukkers op aan te sluiten. Iedere submodule kan stand-alone en zonder KNX-busaansluiting functioneren. In dat geval zullen de pulsdrukkers direct de aangesloten belasting dimmen. Als de KNX-bus wel aangesloten is, dan zijn de 2 ingangen beschikbaar op busniveau. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de 2 conventionele pulsdrukkers of de serie-pulsdrukker aan de gehele KNX-installatie kunnen worden gekoppeld.

De universele dimkanalen kunnen ohmse, capacitieve en inductieve belastingen dimmen. Deze modules worden onderling doorverbonden door een 2-draadsverbinding.

In de productsoftware van deze KNX-dimmodulen bevinden zich vele nuttige functies waaronder: in- en uitschakelvertraging, instelbare dimsnelheden en dimwaarden, 8bit scènes, een knipperfunctie en het gewenste gedrag bij terugkomst van de spanning na spanningsuitval.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry Automation & Drive Technolgies, Ron Nielen Telefoon: +31 (0)70 333 1052
E-mail: ron.nielen@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com