Gemeente Barneveld


Uitvoeringsprogramma voor hondenbeleid

De gemeente Barneveld legt extra hondenuitrenplaatsen aan en plaatst in wijken en kernen méér hondenpoepvuilnisbakken en attentiebordjes. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. In 2008 heeft de gemeenteraad het hondenbeleid vastgesteld, maar ging vooralsnog niet akkoord met het treffen van extra voorzieningen. Na de evaluatie van het hondenbeleid in 2009 heeft de gemeenteraad besloten om alsnog deze voorzieningen te realiseren.

Het hondenbeleid dateert uit 2008. De gemeenteraad besloot toen om vooral in te zetten op de handhaving van het beleid en de fysieke maatregelen (zoals hekken, hondenpoepvuilnisbakken en bordjes) uit te stellen. Dat leidde tot grote teleurstelling bij de wijkplatforms, die actief hadden meegedacht over het hondenbeleid. In 2009 heeft de gemeente het beleid geëvalueerd en besloot de gemeenteraad alsnog om fysieke maatregelen - zoals de aanleg van extra hondenuitrenplaatsen, hondenpoepafvalbakken en bordjes - te treffen.

Betrokkenheid

De gemeenteraad heeft de wijkplatforms opnieuw betrokken bij het vaststellen van de lijst met fysieke maatregelen. Dat heeft er onder andere toe geleid, dat méér hondenpoepvuilnisbakken worden geplaatst dan oorspronkelijk het geval zou zijn. De gemeente Barneveld heeft geprobeerd om de voorzieningen zo eerlijk mogelijk te verdelen over de wijken en kernen.

De kern Barneveld gaat van 22 bestaande naar 36 hondenuitrenplaatsen (HUP's). Buiten de HUP's, die worden voorzien van de speciale afvalbakken komen nog eens 26 extra bakken langs de looproutes. In Voorthuizen vindt een uitbreiding van HUP's plaats van 6 naar 17. En er worden 9 extra bakken op looproutes geplaatst. De HUP's in Terschuur, Zwartebroek, Stroe verdwijnen. Uit overleg is gebleken dat er meer behoefte is aan afvalbakken. Zo komt er in Stroe 1 bak, krijgen Zwartebroek en Terschuur ieder 4 bakken en krijgt Garderen 9 speciale afvalbakken en Kootwijkerbroek 2.

Verder worden veel HUP's voorzien van beukenhagen als afscheiding. De gemeente heeft voor deze manier van afbakenen gekozen omdat het beter in de omgeving past in plaats van grote hekwerken.

Informatieavonden

De gemeente Barneveld heeft besloten om inwoners na de zomervakantie uitgebreid te informeren over de maatregelen die worden genomen. Dat gebeurt door middel van een aantal informatieavonden. Eind augustus of begin september wordt daarover meer informatie gegeven.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, email: info@barneveld.nl