TNO

"gunstige" bouwmarkt

30 juni 2010

Zorgbouw kan nog onvoldoende profiteren van "gunstige" bouwmarkt

De recessie heeft het afgelopen jaar grote gevolgen voor de zorgbouw gehad. Zorginstellingen kunnen door de teruglopende vraag in de bouw de laatste tijd over het algemeen gunstig aanbesteden. Maar door de uitblijvende duidelijkheid over de vergoeding van kapitaallasten als gevolg van het vervallen van het bouwregime, gekoppeld aan de crisis op de financiële markten, lijken zorginstellingen niet op grote schaal van dit voordeel te profiteren. Dit blijkt uit het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2010 van TNO.

Nieuwe kengetallen

In het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2010 heeft TNO nieuwe kostenkengetallen voor de bouw van cure-, care- en jeugdzorgvoorzieningen gepubliceerd. In de nieuwe kostenkengetallen is rekening gehouden met de dit jaar beperkte loon- en prijsstijging (0,7%). Het Jaarbeeld introduceert een nieuwe indeling van de kostenkengetallen, waarbij de kengetallen per deelsector en per gebouwtype worden weergegeven. Gekozen is om de kengetallen binnen de zorgbouw niet steeds aan te passen aan de schommelingen van de bouwmarkt. De kengetallen geven een neutrale en reële kostprijs weer, waarbij wordt opgemerkt dat projecten op dit moment nog vaak tegen een lagere prijs kunnen worden aanbesteed.

De vorig jaar geconstateerde daling van marktprijzen heeft zich verder doorgezet. In het laatste anderhalf jaar vallen aanbestedingen in alle zorgsectoren gemiddeld voordelig uit. Hoe lang deze periode nog zal voortduren is onzeker. Dit beeld volgt uit de jaarlijks door TNO uitgevoerde analyse van de aanbestedingsresultaten in de gezondheidszorg.

Markt hecht aan goede en betrouwbare kostenreferenties

Ondanks het vrijlaten van de bouw in de gezondheidszorg is de behoefte aan specifieke voor gezondheidszorggebouwen ontwikkelde kostenkengetallen niet verminderd. Opdrachtgevers en adviseurs hechten grote waarde aan goede, betrouwbare kostenreferenties voor het opstellen van businesscases en voor het aansturen en begeleiden van een bouwopgave. TNO biedt met het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector deze referentie voor de diverse sectoren in de zorg.

Het Jaarbeeld gaat daarnaast in op tal van andere kostenrelevante aspecten. Van een bindende, normatieve status, zoals deze voorheen gold voor de door het Bouwcollege uitgebrachte Bouwkostennota is echter nadrukkelijk geen sprake meer.

Het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2010 is te downloaden via de TNO-site en het Kennisplein van het Centrum Zorg en Bouw. Een samenvatting van het Jaarbeeld zal op korte termijn in de vorm van een zakboekje verschijnen.
bericht 2010-36