Ministerie van Defensie

Laatste Nederlanders weg uit Chora

30 juni 2010, 13.51 uur

De laatste Nederlanders verlaten deze week buitenpost Mirwais in het district Chora. De verantwoordelijkheid over de post in Uruzgan werd op 31 mei al overgedragen aan de Australiërs. Ter ondersteuning van de Australische eenheden bleven enkele infanteriegroepen achter.

Door de nauwe band die de afgelopen jaren tussen Chora en Nederland is ontstaan, was het strijken van de Nederlandse vlag voor de aanwezigen een bijzonder moment.

Slag om Chora

Infanteristen strijken de Nederlandse vlag, wat het einde van de Nederlandse aanwezigheid op post Mirwais inluidt. Foto: ministerie van Defensie

Brigadegeneraal Kees van den Heuvel, de commandant van Task Force Uruzgan (TFU), stond tijdens de speciale ceremonie stil bij het vertrek. "Drie jaar geleden was deze luchtmobiele compagnie hier ook. Zij vochten toen tijdens de `Slag om Chora' schouder aan schouder met het Afghaanse leger en de Afghaanse politie tegen de Taliban", blikt de commandant terug. "Ook Australische militairen vochten mee tijdens de slag. Nederlandse krijgsgeschiedenis werd geschreven en vanwege het strategische belang van Chora besloot Nederland te blijven en buitenpost Mirwais te bouwen. Chora heeft zich de afgelopen drie jaar op het gebied van veiligheid, ontwikkeling en bestuur sterk ontwikkeld. Maar het werk is nog niet klaar en daarom heeft de nieuwe Australische eigenaar een belangrijke taak te volbrengen."

Australië zet voort

De Australische kapitein Peter Allen, waarnemend commandant van Operational Mentoring Team Charlie, is zich daarvan bewust. "Het Nederlandse Provinciaal Reconstructie Team (PRT), het Police Mentoring Team (PMT) en de Charlie compagnie van de Battlegroup hebben voor veiligheid en stabiliteit gezorgd. De slachtoffers die daarbij zijn gevallen zullen we nooit vergeten", laat hij weten. "Maar het is nog niet af, er zijn nog steeds opstandelingen in het gebied. Daarom zetten wij samen met militairen van het Afghaanse leger de klus voort."

Afscheid tijdens shura

Na afloop van de ceremonie brachten generaal Van den Heuvel, de heer Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger van de TFU, en generaal Hamid, commandant van de 4e brigade van het Afghaanse leger in Uruzgan, een bezoek aan de White Compound, het bestuurscentrum in Chora. Tijdens een shura met het districtshoofd Mohammed Daoud en veel dorpsoudsten dankte Daoud de Nederlanders voor hun inzet en inspanningen en de prettige samenwerking van de afgelopen jaren. Hij sprak de hoop uit dat de samenwerking met de Australische en Amerikaanse troepen net zo goed zal verlopen.

De Mol sprak daarbij zijn waardering uit voor de constructieve samenwerking met districtshoofd Daoud en politiechef Mohammed Gul. Mede dankzij hun inspanningen is Chora van een gebied waar in 2007 nog werd gevochten, veranderd in een regio die als voorbeeld van succesvolle ontwikkeling geldt.

Ondergrondse koelkast

Ingang naar ondergrondse koeling. Foto: ministerie van Defensie

Een van de recente ontwikkelingen werd vervolgens door het gezelschap bezocht: een ondergrondse koeling, waar graan, groente en fruit voor langere tijd kunnen worden opgeslagen. De koeling, die geen elektriciteit verbruikt, is een PRT-project dat boeren in staat stelt hun oogst het hele jaar door te verkopen. Daardoor kunnen ze ook het hele jaar door geld verdienen, terwijl de bevolking het hele jaar door vers voedsel kan kopen.