VVV Groningen


2010-06-30 - Wie denkt aan het Groningse Hoogeland, denkt al gauw aan wierden, robuuste kerken, borgen, maren en vergezichten. Maar er valt veel meer te ontdekken. Voormalige raadhuizen bijvoorbeeld. De mooiste en meest bijzondere bestuursgebouwen staan beschreven in het onlangs verschenen boekje `Raadhuizen op het Hoogeland'.

De acht gemeentehuizen die in het boekje beschreven zijn, blijken markante gebouwen te zijn, vaak voorzien van een grote klok en gelegen in het centrum van een dorp. En uiteraard: de toren van het gemeentehuis net iets lager dan de toren van de kerk. Soms is het café waar de gemeentebestuurders voor de bouw van het eigen gemeentehuis vergaderden, eveneens goed herkenbaar in het straatbeeld. Veel panden blijken bovendien hun oorspronkelijke functie te hebben verloren en zijn nu in gebruik als galerie, schoonheidssalon, huisartsenpraktijk of bed and breakfast.

Het boekje kost EUR 5,- en is te koop bij onder meer lokale VVV's, boekhandels en enkele van de beschreven gemeentehuizen.