Nieuw-Vlaamse Alliantie




Resolutie voor erkenning Zoniënwoud als werelderfgoed

klok 30 juni 2010

Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) heeft samen met de Vlaamse meerderheidspartijen (CD&V en sp.a) een voorstel van resolutie ingediend waarin zij de Vlaamse regering vragen om het Zoniënwoud voor te dragen voor de erkenning als werelderfgoed. "Het Zoniënwoud moet bij de UNESCO voorgedragen worden als werelderfgoed wegens zijn unieke mix aan cultuurhistorische waarden, een hoge ecologische waarde, en de hoge belevingswaarde voor een zeer groot publiek, en dit alles vlakbij de hoofdstad van Europa", stelt Demesmaeker.

Het Zoniënwoud heeft een bijzonder rijk bodemprofiel. Daarnaast is het Rood-Klooster - één van de natuurreservaten van het Zoniënwoud - wegens haar uniek karakter, pittoresk landschap en toegangspoort tot het Zoniënwoud, een populaire plaats voor wandelaars. In 2007 werd dit domein heraangelegd. Ook de ecologische waarde spreekt voor zich. Nog elke maand worden waardevolle meldingen gedaan van nieuwe fauna- of florasoorten die in het woud huishouden. Zo leven of leefden er 46 soorten zoogdieren in het woud. In het bos zijn ook meer dan 1200 soorten paddenstoelen, verschillende soorten reptielen en zelfs een variant van de vogelspin te vinden.

Tenslotte is de belevingswaarde voor het publiek heel groot. Duizenden mensen komen in het Zoniënwoud wandelen, lopen, fietsen, paardrijden en nordic walken op de aangeduide paden. Talloze vissers komen dan weer naar het Zoniënwoud om enthousiast hun hengel uit te gooien in de vijvers van het Rode Klooster, van Groenendaal en van het Park van Tervuren. Aangetrokken door de betoverende omgeving kunnen ze er al hun stress laten varen.

Ook in het Brussels Parlement werd een voorstel van resolutie ingediend om de UNESCO voor te stellen om het Zoniënwoud in te schrijven op de lijst van het Werelderfgoed van de Mens. Aangezien het grootste deel van het Zoniënwoud in Vlaanderen ligt, lijkt het ons zinvol dat er ook in Vlaanderen een dergelijk initiatief genomen wordt.

De erkenning tot werelderfgoed houdt een aantal voordelen in. Het zorgt onder andere voor een verhoogde populariteit en een verhoogde aantrekkingskracht bij het publiek. Als werelderfgoed is het ook gemakkelijker om financiële steun aan te trekken. Ook de zorg voor behoud en preservering van werelderfgoed spreekt voor zich. Maar het belangrijkste voordeel is misschien het verhoogde prestige voor het woud en voor de beherende overheden.

Demesmaeker hoopt dat zijn resolutie na het zomerreces snel kan behandeld worden, opdat de Vlaamse regering dan de nodige initiatieven kan nemen. Auteur(s): Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10