Provincie Noord-Brabant

YouExpo voor VMBO-scholieren Brabant, groot succes Oosterhoutse scholiere winnaar kunstproject provincie

Elise van Mierlo van de Effent-mavo uit Oosterhout is de winnaar van YouExpo, een kunstproject van de provincie Noord-Brabant. Zij mag met haar klas een culturele activiteit organiseren ter waarde van E 5000. Dit is op 28 juni bekend gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum die het project afsluit. Elise ontving haar prijs uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften-Harkema.

VMBO-scholieren actief kennis laten maken met kunst, en laten ervaren dat museumbezoek erg leuk is. Dat was het doel van het project YouExpo. In het Noordbrabants Museum stond tijdens het project Jheronimus Bosch centraal. Tijdens het project hebben de leerlingen geleerd over het werk en leven van Bosch, één van Brabants grootste schilders. Door gebruik te maken van de verschillende thema's van Bosch en hun eigen fantasie te laten werken kwamen ze tot een eigen kunstwerk.

Navolger De jury, onder voorzitterschap van Marijke Kamphorst, Provinciale Statenlid van de SP en ontwerper van het initiatiefvoorstel waaruit het project is voortgevloeid, vond het winnende kunstwerk van Elise van Mierlo erg origineel en gedetailleerd. Het Jheronimus Bosch-thema kwam duidelijk in het schilderij naar voren en Elise werd hiermee een échte navolger van Bosch.

De provincie ontwikkelde het project samen met het Noordbrabants Museum. Er hebben in totaal 27 klassen met 667 leerlingen vanuit heel Brabant deelgenomen aan YouExpo 2010. "Kunst wordt, ook voor middelbare scholieren, veel interessanter als het voor je gaat leven. Door de leerlingen te interesseren voor het leven en het werk van Jeroen Bosch, hebben ze een museum bezocht en gezien dat kunst en museumbezoek erg leuk is. Dat was precies de doelstelling, en ik heb van diverse leerlingen gehoord dat dat goed gelukt is", aldus Brigite van Haaften.

De drie mooiste kunstwerken van elke school krijgen een plek in de tentoonstelling die vanaf vandaag tot 30 juli te zien is in het Noordbrabants Museum.



Provincie Noord-Brabant