Gemeente Dalfsen

Gemeente Dalfsen feliciteert Duurzaam Hoonhorst!

30-06-2010

Hoonhorst heeft de verkiezing tot Duurzaamste Dorp van Overijssel gewonnen en krijgt daarmee de juryprijs van 1,5 miljoen euro! Dit heeft Theo Rietkerk, gedeputeerde voor Ruimte, Wonen en Milieu, woensdag 30 juni bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Zwolle.

Vol lof sprak Rietkerk over de ingediende initiatieven en met name over het initiatief van Hoonhorst. Met haar visie op Groen, Gezond en Gemeenschappelijk heeft Hoonhorst de jury weten te overtuigen van haar duurzame ambities. De jury bestond uit Theo Rietkerk, Johan Wempe (lector Governance aan de hogeschool Saxion), Herman Hazewinkel (regieraad voor de Bouw, CEO Volker Wessels) en Vera Dalm (directeur van Milieucentraal).

Meedenken en helpen

De gemeente Dalfsen ondersteunt de initiatieven van Duurzaam Hoonhorst en wil waar mogelijk meedenken en helpen. Duurzaam Hoonhorst 2050 heeft in korte tijd een lange lijst met projecten en ideeën opgesteld. Het is een mix van kleine, op korte termijn zeker haalbare acties en projecten van grotere omvang en een langere termijn van realisatie. De kracht ligt in de combinatie van groen, gezond en gemeenschappelijk. De weg naar een Duurzaam Hoonhorst wordt geleid door een stuurgroep uit het dorp. De concrete projecten worden uitgevoerd door denk/doegroepen. Een groot aantal inwoners van Hoonhorst heeft (naar aanleiding van film, boek, kerstmarkt en alle andere activiteiten van Duurzaam Hoonhorst) laten weten de schouders onder de plannen te willen zetten.

Publieksprijs

Naast een juryprijs van EUR 1,5 miljoen, was ook een publieksprijs van EUR 25.000,- te winnen. Hoonhorst heeft bij deze publieksprijs ook de meeste stemmen bemachtigd en feitelijk dus ook gewonnen, echter omdat Hoonhorst de juryprijs heeft gekregen, is besloten de publieksprijs uit te reiken aan de nummer 2: Heeten.

Het geldbedrag van 1.5 miljoen zal ingezet worden voor diverse projecten. Te denken valt aan warmtewinning uit compost, biogas, een gezamenlijke groentetuin en de realisatie van het Kulturhusconcept. Allemaal projecten onder de thema's: Groen, Gezond en Gemeenschappelijk.

Meer informatie is te vinden op de website van Duurzaam Hoonhorst: www.duurzaamhoonhorst.nl