DBC Onderhoud

Start vervolgonderzoek Zorgzwaarte 2010
30-06-2010 12:45

Start vervolgonderzoek Zorgzwaarte 2010 DBC-Onderhoud start een vervolgonderzoek naar zorgzwaarte. Dit onderzoek is een vervolg op het onderzoek naar zorgzwaarte dat in 2009 is gestart.

Aanleiding voor dat onderzoek waren toen signalen uit het veld over tekortkomingen in de productstructuur DBC GGZ. Hierbij gaven zorgaanbieders aan dat de productstructuur en de bijbehorende tarieven niet toereikend zijn voor de door hen geleverde zorg, vanwege een complexere zorgvraag dan gemiddeld.

Â

Uit het onderzoek in 2009 is gebleken dat het niet mogelijk is om op basis van DIS-data alle gemeenschappelijke patiëntkenmerken te definiëren die bepalen waarom een patiënt een complexere/zwaardere zorgvraag heeft dan gemiddeld. Op basis van de analyseresultaten zijn er aanbevelingen gedaan voor het uitleverpakket 2011 en aanbevelingen ten aanzien van verdiepende analysevragen op basis van DIS-data die deel uitmaken van het vervolgonderzoek naar zorgzwaarte.

Â

Het vervolgonderzoek richt zich nu naast de verdiepende analyses op basis van DIS-data, ook op patiëntkenmerken die niet aan het DIS worden aangeleverd maar wel de zwaardere zorgvraag van de patiënt in kaart brengen. Het is voor dit onderzoek van groot belang dat experts uit het veld en de branchepartijen een actieve bijdrage leveren. Zij zullen daarom worden uitgenodigd voor de projectbijeenkomsten die DBC-Onderhoud de komende maanden organiseert.