Universiteit Twente

Europese subsidie voor onderzoek verbeterde echoapparatuur

30 juni 2010

Onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente ontvangt een Europese subsidie van driehonderdduizend euro voor onderzoek naar de integratie van fotoakoestische beeldvormingstechnieken in apparaten voor medische echoscopie. Dit moet leiden tot apparaten waarmee je veel gedetailleerdere echo's kunt maken. De onderzoekers willen de techniek inzetten om tumoren en reumatische ontstekingen beter zichtbaar te maken.

Echoscopie is een veel gebruikte medische beeldvormingstechniek waarmee je binnen in het menselijk lichaam kunt kijken. Het maakt gebruik van ultrasone geluidsgolven die op de grensvlakken tussen verschillende weefsels weerkaatsen. Deze weerkaatsing kun je vervolgens zichtbaar maken op een beeldscherm.
Een nadeel van echoscopie is de mate van detail. Zo is de techniek bijvoorbeeld niet geschikt om kleine bloedvaatjes zichtbaar te maken, terwijl dit wel noodzakelijk kan zijn om tumoren te detecteren. Onderzoekers van de Universiteit Twente werken daarom aan een nieuwe methode om echoapparatuur veel nauwkeuriger te maken. Hierbij maken ze gebruik van zogenaamde fotoakoestiek. Bij deze techniek worden korte laserpulsjes op het lichaam van een patiënt gericht. Zodra het laserlicht in het lichaam een bloedvat raakt, wordt het laserlicht omgezet naar warmte. Door de plotselinge opwarming van het bloed ontstaat in het bloedvat een iets hogere druk. Deze drukverhoging plant zich als een geluidsgolf voort door het lichaam. Op de huid kan de meetkop van een echo-apparaat vervolgens de geluidsgolf opvangen.

Subsidie
De Biomedical Photonic Imaging groep van het onderzoeksinstituut MIRA heeft een subsidie van driehonderdduizend euro gekregen om de techniek van fotoakoestiek door te ontwikkelen en te integreren in bestaande echoapparatuur. Dit moet leiden tot apparaten waarmee je veel gedetailleerdere echo's kunt maken. In eerste instantie willen de onderzoekers de techniek inzetten om oppervlakkige tumoren beter zichtbaar te maken, en reumatische ontsteking van gewrichten in beeld te brengen.

De subsidie is afkomstig van Eureka, een Europees subsidieprogramma gericht op internationaal innoveren. In het project werkt de Universiteit Twente samen met het Nederlandse bedrijf ESAOTE Europe BV en de Franse bedrijven Quantel Laser Diodes en SILIOS Technologies. Met het gehele project, dat drie jaar loopt, is een bedrag van 2,6 miljoen euro gemoeid.