D66

woensdag 30 juni 2010

Tweede Kamer niet voor haar beurt praten

D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt dat de Tweede Kamer eerst het rapport van TNO moet afwachten voordat er gesproken wordt over een mogelijke fusie van streekziekenhuizen in Oost-Groningen. "Ik vind dat de Kamer voor haar beurt spreekt," aldus Dijkstra tijdens het spoeddebat gisteren over de druk van verzekeraar Menzis op de ziekenhuizen in Oost-Groningen.

Rapport TNO

Naar verwachting komt TNO half juli met een rapport over de noodzakelijkheid van investeringen in nieuwe operatiekamers. Het rapport is de uitkomst van een overleg tussen het Refaja-ziekenhuis en verzekeraar Menzis. Dijkstra: "Beide partijen hebben aangegeven zich bij dit rapport neer te zullen leggen. Waarom heeft de Kamer dit rapport dan niet afgewacht?"

Krimpregio

Oost-Groningen behoort tot de zwaarste krimpregio's van Nederland: de bevolking daalt tot 2030 met 21%. De vraag doet zich voor in hoeverre het reëel is dat in een steeds dunner bevolkt gebied vijf ziekenhuizen opereren. D66 vindt dat de kwaliteit van zorg voorop moet staan. Door meer specialisatie en een betere taakverdeling tussen ziekenhuizen neemt de kwaliteit van de zorg toe en kunnen de kosten onder controle worden gebracht. Die samenwerking geldt bijvoorbeeld ook voor dottercentra. De kwaliteit van dotterinterventies is niet gebaat bij een versnippering van dottercentra. Hoe meer behandelingen per dottercentrum, hoe hoger de kwaliteit.

Maidenspeech

Voor Dijkstra was het haar eerste bijdrage aan een debat in de plenaire zaal, haar zogenoemde maidenspeech. Bij een maidenspeech mag een Kamerlid niet in de rede gevallen worden. Na de speech schorst de Voorzitter de vergadering, waarna het Kamerlid wordt gefeliciteerd door alle aanwezige leden.