Belgische Federale Overheid



De volledige affiche van ´I cH EU´ is bekend

Datum: 30 juni 2010

De affiche van de voorstelling 'I cH EU ' is volledig. De internationale ster Brian Molko (Placebo) komt de lijst versterken van artiesten die zullen deelnemen aan het openingsspektakel van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, op zaterdag 3 juli te Brussel.

Op 1 juli neemt België voor de 12de keer het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich. De feestelijkheden voor het brede publiek vinden plaats op zaterdagavond 3 juli.

Drie luiken voor een buitengewone avond

Vanaf 20 uur leren professionele dansers een dans aan het publiek dat op verschillende openbare plaatsen in twaalf Belgische steden is verzameld. Na de repetities zal iedereen in de twaalf steden simultaan aan het dansen gaan. De deelnemende steden zijn Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Eupen, Gent, Hasselt, Luik, Leuven, Louvain-la-Neuve, Namen en Doornik. Het publiek zal dansen op het lied 'Ici Bruxelles-Brussel hier' van Jaune Toujours en op een choreografie van Maria Clara Villa-Lobos. 'Ici Bruxelles-Brussel hier' brengt hulde aan Brussel en aan Europa, waarvan Brussel de hoofdstad is.

Het openingsfeest van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie wordt na 22 uur voortgezet met een grandioos en uitzonderlijk spektakel voor het Europees Parlement. Eerst komen grote Belgische en internationale artiesten aan bod tijdens een live concert, begeleid door een symfonisch orkest aan de ingang van het gebouw Altiero Spinelli. Het concert wordt kracht bijgezet met indrukwekkend vuurwerk, audiovisuele effecten en lichtspel. Dansers en luchtacrobaten voegen wat magie toe aan dit groots spektakel waarop niet minder dan 40.000 toeschouwers worden verwacht!

Het concert wordt afgesloten met een groot vuurwerk om daarna plaats te maken voor een after party met een gerenommeerde DJ. Het event wordt rechtstreeks uitgezonden op de Belgische televisie en zal beschikbaar zijn in eurovisie.

De affiche van de voorstelling 'I cH EU' is gekend: Brian Molko, geboren 'Brusselaar' zal van de partij zijn

'I cH EU' wordt een kleurrijk spektakel met uitzonderlijke visuele en vuurwerkeffecten en een uitmuntende waaier aan Belgische en internationale artiesten.

Het vindt plaats op het Luxemburgplein en op de esplanade van het Europees Parlement te Brussel. Deze keuze is symbolisch. Het Europees Parlement staat symbool voor het debat en de democratie in Europa. De bevolking is er welkom voor een onvergetelijke avond.

De laatste hand werd nu gelegd aan de affiche. Kenmerkend is de vermenging van genres en artiesten die internationaal bekend staan in hun specialiteit.

Het symfonisch orkest 'Prova symphonica' wordt gedirigeerd door Michel Bisceglia.

De Belgische artiesten zijn: Joost Zweegers (Novastar), Daan, José Van Dam, Maurane, Saule, Jaune Toujours, Sandra Kim, Udo, Marie Daulne, Joshua, Jasper Steverlinck (Arid), Toots Thielemans en Stromae.

José Toral Rodrigues, Cajon, en Imna vertegenwoordigen Spanje en nemen het publiek mee op een reis naar het land van de flamenco. De groep 'Presidance' levert de Hongaarse toets.

Tot slot heeft de wereldster Brian Molko (Placebo) aanvaard terug te keren naar zijn geboortestad om de kroon op het spektakel te zetten. Hij zal er onverwachte nummers brengen die het publiek gegarandeerd zullen weten te ontroeren en mee te slepen.

Praktisch


* Het spektakel 'I cH EU' is gratis. Het begint om 22 uur op het Luxemburgplein en de esplanade van het Europees Parlement.
* Er is geen parkeermogelijkheid in deze zone.
* De metro (halte Troon) biedt de ideale oplossing. Vanaf afloop van de voorstelling legt de MIVB extra metro's in.
* De NMBS zorgt voor extra treinen richting Luik, Namen, Charleroi, Antwerpen en Gent/Oostende. Deze zullen uitzonderlijk vertrekken uit het Zuidstation tussen 00u20 en 00u35.

Het spektakel 'I cH EU' is een productie van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het wordt ingericht door de Kanselarij van de Eerste Minister, in samenwerking met het Europees Parlement, de Gemeenschappen en de Gewesten. Voorts kan 'I cH EU' rekenen op steun van de MIVB, de NMBS, de Nationale Loterij, Belgacom en Dexia.