Groen!

Nieuwe steenkoolcentrale Antwerpse haven: Minister kiest voor oude en vervuilende technologie

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid), Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 30 juni 2010 in "Klimaat en energie"

Klimaatminister Paul Magnette (PS) leverde gisteren een productievergunning af voor de steenkoolcentrale van 1100 megawatt die de Duitse energiereus E.ON wil bouwen in de Antwerpse haven. âAls negatief milieusignaal kan dit tellen, aan de vooravond van het Belgisch voorzitterschap van de EU. De regering van lopende zaken zégt wel dat ze een ambitieus klimaatbeleid wil promoten tijdens haar voorzitterschap, maar dit wordt nu in een klap ongeloofwaardigâ, verklaart Kristof Calvo (Groen!), pas verkozen tot Kamerlid in de provincie Antwerpen.

Minister Magnette is bovendien zijn boekje te buiten gegaan. Voor Groen! kan een minister in een regering van lopende zaken niet zomaar dergelijke verregaande vergunningen geven, ook al betekent deze federale vergunning nog niet dat de steenkoolcentrale er zeker komt.

Kristof Calvo: "België is zopas veroordeeld voor de uitstoot van te veel fijn stof. Een bijkomende steenkoolcentrale zal nog meer fijn stof uitstoren. Dit is dus de schaamte voorbij."

Milieuspecialist en Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen!) vraagt dat de stad Antwerpen een negatief advies uitvaardigt en dat de provincie de vergunning weigert. "Als er een beroep komt bij de Vlaamse regering, moet CD&V-minister-president Kris Peeters zijn woord gestand doen: hij beloofde in november 2009 aan Greenpeace dat er geen kolencentrale zou komen."

Groen! wil samenwerken met andere partijen en het middenveld in een ruim front tegen de komst van nieuwe kolencentrales in Vlaanderen. "Als we onze doelstellingen op het vlak van de uitstoot van CO2 of van fijn stof willen halen, zijn kolencentrales geen optie meer", besluit Hermes Sanctorum.

Ons land moet dringend de juiste energiekeuzes maken. "Het steenkooltijdperk is voorbij. Tijd om radicaal de kaart te trekken van de energietechnologieën van de toekomst : wind, zon en water. Zo'n energierevolutie zou door jobcreatie ook onze economie de nodige zuurstof kunnen geven," aldus Kristof Calvo.

Contact: Hermes Sanctorum - - Kristof Calvo -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be
Kristof Calvo
Facebook Netlog Youtube Twitter -Submit RSS