GroenLinks

Goed dat kabinet eigen fouten gastouderopvangwet herstelt

Woensdag 30 juni 2010, 16:26u - Ineke van Gent

In het debat vandaag over de gastouderopvang bleek dat minister Rouvoet bereid is verschillende weeffouten te corrigeren in de wet waarmee de gastouderopvang werd herzien. Fouten waar Kamerlid Ineke van Gent al vanaf het allereerste begin op heeft gewezen.

Zo mogen gastouders toch weer op meerdere locaties kinderen op gaan vangen. Bij de behandeling van het wetsvoorstel had Van Gent hier een amendement over ingediend. En hoewel het amendement Kamerbreed sympathiek werd ontvangen, stemden PvdA, CDA en de ChristenUnie vanwege coalitiebelangen uiteindelijk toch tegen. Minister Rouvoet heeft nu toch toegezegd zo snel mogelijk de bepaling te schrappen dat gastouders maar op één locatie kinderen mogen opvangen. Daarmee wordt het voor gastouders weer mogelijk bij meerdere gastgezinnen te gaan werken.

Ook heeft het kabinet eindelijk ingezien dat het toch wel gek is om te gaan controleren of het huis waar kinderen wonen ook geschikt is om kinderen op te vangen. Overigens wil GroenLinks helemaal af van de automatische controle van de opvangplek. Het is veel logischer, effectiever en goedkoper om de GGD alleen steekproefsgewijs en op basis van signalen te laten controleren.

Helaas blijven er ook nog veel weeffouten over die niet worden gerepareerd. Zo zal Van Gent het kabinet nogmaals oproepen om ouders niet op te zadelen met de onzekerheid over de kinderopvangtoeslag. Ouders weten namelijk pas op 31 december 2010 zeker of zij de gehele kinderopvangtoeslag over 2010 niet hoeven terug te betalen. Die onzekerheid hebben zij niet zelf in de hand, maar hangt er bijvoorbeeld van af of het hun gastouder lukt op tijd de benodigde diploma's te behalen. Een reële onzekerheid omdat, vanwege de rammelende wet en de overhaaste invoering ervan, er nogal wat mis gaat in de uitvoering. Op dit punt zal Van Gent donderdag 1 juli opnieuw een motie indienen.