Provincie Flevoland
Flevoland kent groei vrijetijdseconomie

Publicatiedatum: 30 juni 2010

Het gaat goed met de vrijetijdseconomie in Flevoland. Dat blijkt uit de Monitor Toerisme en Recreatie 2010. Gedeputeerde Andries Greiner heeft woensdagmiddag 30 juni het eerste exemplaar overhandigd aan directeur economische ontwikkeling van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, Ton Voortman. De kredietcrisis lijkt geen dip te hebben veroorzaakt. De totale bestedingen in toerisme en recreatie zijn vorig jaar toegenomen tot 436,5 miljoen euro. Een groei van 6 procent ten opzichte van 2008.

Ook het aantal arbeidsplaatsen nam met (ruim) 6 procent toe: van 4.500 tot bijna 5.600 volledige banen. De ontwikkeling van de recreatiesector loopt daarmee in de pas met de provinciale groeidoelstelling van 5 procent. Uit de cijfers over 2009 blijkt dat de vrijetijdseconomie voor Flevoland belangrijk is. Met de monitor wil de provincie Flevoland zien hoe de vrijetijdssector zich ontwikkelt. Het rapport geeft veel inzicht in hoe deze sector in elkaar zit en wat de betekenis ervan is. Door enquêtes van individuele ondernemers ontstaat een aanvullend beeld van de wereld achter de cijfers.

Breder effect

De provincie Flevoland stimuleert de ontwikkeling van toerisme en recreatie omdat deze, behalve aan de werkgelegenheid, ook bijdraagt aan het voorzieningenniveau en de recreatiemogelijkheden en daarmee aan het woon-, werk- en leefklimaat van Flevoland. Via Toerisme Flevoland investeert de provincie jaarlijks rond een half miljoen euro in toeristische gebiedspromotie. Ook worden veel projecten die toerisme en de recreatie bevorderen, ondersteund door Europese subsidieprogramma's, gericht op de ontwikkeling van Flevoland.

Volop kansen

Gedeputeerde Andries Greiner: "Alleen al uit het provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied is meer dan 6 miljoen euro vrijgemaakt voor recreatieprojecten, goed voor een investeringsimpuls van zeker het dubbele bedrag. Dergelijke projecten zijn opgezet voor de verbetering van de vestigingscondities voor het bedrijfsleven en het creëren van nieuwe voorzieningen. Flevoland wil onder meer grote trekkers van nationale allure aantrekken en het aantal toeristen en hun verblijfsduur laten groeien. De provincie wil vernieuwing en duurzaamheid".

Positieve effecten

Ton Voortman, directeur economische ontwikkeling van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, reageert verheugd op de uitkomsten van de monitor: "Je ziet duidelijk de positieve effecten van het provinciale stimuleringsbeleid. De vrijetijdseconomie is een groeimarkt. Flevoland biedt tal van gevarieerde mogelijkheden voor een verdere ontwikkeling van de leisuremarkt. Ondernemers moeten de fysieke ruimte worden geboden deze kansen te pakken."