Gemeente Zederik


21 sollicitanten voor burgemeesterschap Zederik

Voor het burgemeesterschap van Zederik hebben 21 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt bij de Commissaris van de Koningin. De nieuwe burgemeester treedt naar verwachting begin 2011 in functie.

De sollicitanten - 17 mannen en 4 vrouwen - variëren in leeftijd van 33 tot 59 jaar. Tien van hen zijn lid van het CDA, vier van de VVD, drie van de SGP, twee van de ChristenUnie, één van de ChristenUnie-SGP en één van de PvdA. Elf sollicitanten zijn wethouder of hebben deze functie eerder vervuld.

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, voert in de komende weken gesprekken met de sollicitanten. Vervolgens legt hij een selectie van de meest geschikte kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Zederik. Deze commissie doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal naar verwachting begin november kandidaten voordragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarbij de raad een voorkeur aangeeft voor één van beide kandidaten. In beginsel volgt de Minister de aanbeveling van de gemeente, tenzij zich bijzondere omstandigheden voordoen.

De vacature van de eerste burger van Zederik ontstond na het vertrek van burgemeester J.F. Koen in verband met zijn benoeming tot burgemeester van Capelle aan den IJssel. Sinds 2 januari 2010 is de heer H.A. van der Meer waarnemend burgemeester van Zederik.